Danas se obeležava Sveti SIMEON STOLPNIK: Pogledajte u MESEC i saznajte kakva nas godina čeka

Vesti 14.09.2022 10:06 0

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas Svetog Simeona Stolpnika i početak nove crkvene godine

Danas se obeležava Sveti SIMEON STOLPNIK: Pogledajte u MESEC i saznajte kakva nas godina čeka

Shutterstock

Vernici danas slave Svetog Simeona Stolpnika, velikog čudotvorca, koji je danonoćno stajao na stubu i molio se.

Današnji dan poznat je i kao početak Crkvene Nove godine, kada pocinje novi godišnji ciklus prizivanja molitvenog zastupništva svetih po minejskom, mesecnom, bogoslužbenom krugu.

Prema obicajima, na današnji dan, kada se slavi i Sveti Simeon Stolpnik, pocinje jesenja setva. Na današnji dan gleda se i kakav je mesec, ako je mlad, prema verovanju će roditi žito, ali biće rodna i cela godina.

Sveti Simeon Stolpnik je rodom Sirjanin. U 18. godini je pobegao od kuce i zamonašio se. Tokom monaškog života stalno je postio, a prema predanju 40 dana bez prestanka.

Nazvan je Stolpnik kada se odlučio na težak podvig, život na stubu (stolpu).

Oko njegovog stuba poceli su da se okupljaju bolesni, robovi, carevi, ali i bogataši. Pomagao je svima i odvraćao ljude od jeresi. Prema predanju, pored njegovog stuba došla je jednom i zmija i živela mirno pored njega. Zmiji je jedan dan u oko upao trun, a Sveti Simeon Stolpnik se sažalio na zmiju i izlecio je, nakon cega je otišla u zahvalnosti.

Sveti Simeon Stolpnik upokojio se u septembru 459. godine, a njegove mošti nalaze se u crkvi u Antiohiji u Antakiji u Turskoj.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading