Roditelji, "Maša i Meda" i "Sunđer Bob" NISU DOBAR izbor za vašu decu - doktor upozorava na loš uticaj OVIH crtanih filmova!

T.Đ Vesti 04.12.2021 16:06 0

Osim što crtani filmovi zabavljaju decu, pružaju im malo mirnih momenata, međutim

Roditelji, "Maša i Meda" i "Sunđer Bob" NISU DOBAR izbor za vašu decu - doktor upozorava na loš uticaj OVIH crtanih filmova!

Printscreen/Youtube

Svaka generacija ima svoje crtane filmove i omiljene likove iz istih.

Međutim, da li su svi crtani filmovi dobri za decu?

Na prvom mestu se našao crtani “Maša i meda”.

Nikolina Milosavljević, psiholog, savetnik i trener za roditelje, smatra da je uticaj crtanih filmova na razvoj dečjeg mozga, stavova i ponašanja neosporan u današnje vreme. Tako postoje crtaći u kojima deca od glavnih junaka mogu da nauče pozitivne stvari, ali isto tako postoje i crtani likovi koji nisu baš dobri uzori za decu.

– Iako deluje da su Maša i Meda, pa i Tom i Džeri, crtaći koji su najmanje agresivni u poređenju sa mnogima koji se danas deci nude, ipak omiljeni junaci u ovim filmovima pokazuju određeno ponašanje koje nije socijalno adekvatno. S obzirom na to da deca uče po modelu ili uzoru, ukoliko se identifikuju sa Mašom kao omiljenim junakom, vrlo verovatno je da će raditi isto što i ona. Trčaće unaokolo, praviti razne pakosti, grimase i slično – objašnjava Milosavljevićeva za Blic Ženu. 

Ona ističe da „Maša i medved” možda nije baš najgori od svih crtaća koji danas postoje. Međutim, on svakako ne nudi neki edukativni sadržaj koji može usmeriti razvoj dečjeg mozga, ponašanja i stavova u pozitivnom i socijalno prihvatljivom smeru. Takođe, vrlo je bitno i koliko sati dnevno dete provede u gledanju ovakvih crtanih filmova.

– Pojedina istraživanja pokazala su da deca starosti od dve do pet godina nedeljno provedu 32 sata gledajući televiziju i to najviše crtaće. Onda i ne čudi što oni imaju toliki uticaj na ponašanje današnjih generacija i sasvim je očekivano da se dete identifikuje sa omiljenim junacima iz crtanih filmova – ističe Milosavljevićeva.

Veliku lavinu komentara pokrenuo je i ruski objašnjenju se navodi da se glavna junakinja Maša loše ponaša – pravi smicalice i gestikulacije. Prema rečima naučnika, to će se loše odraziti na decu tako što mogu da pomisle da je takvo ponašanje normalno.

“Maša i meda” nije crtani film koji je popularan samo u Rusiji, već u celom svetu, a posebno na Istoku. U istraživanju stoji da popularnost devojčice Maše u muslimanskom svetu leži u činjenici da joj je glava pokrivena maramom.

Roditelji,

Printscreen/Youtube

 

 

Monster High” je američki crtani film koji se na ovoj rang-listi nalazi na visokom drugom mestu. Kada je ovaj crtani u pitanju, svetski psiholozi smatraju da vokabular likova iz crtanog filma može da pokvari decu.

Roditelji,

Printscreen/Youtube

 

 

Na trećem mestu liste nalazi se “Sunđer Bob Kockalone”, a ono što je sporno kod ovog crtanog filma jeste to što je glavni lik previše sebičan i stalno kritikuje odrasle.

 

Sunđer Bob ima loš uticaj definitivno!

Roditelji,

Printscreen/Youtube

 

 

Nova studija sugeriše da gledanje samo devet minuta programa iz lika iz crtanog filma "Sunđer Boba"može izazvati kratkotrajnu pažnju i probleme u učenju kod četvorogodišnjaka. Problemi su uočeni u studiji na 60 dece koja su nasumično raspoređena da gledaju "Sunđer Boba" ili sporiji crtani film ,ili im je dodeljeno da crtaju slike.

Deca su odmah nakon ovih devetominutnih zadataka uradila testove mentalne funkcije; oni koji su gledali "Sunđer Boba“ prošli su znatno lošije od ostalih.


- Rezultate treba tumačiti oprezno zbog male veličine studije, ali podaci izgledaju snažno i podupiru ideju da je izloženost medijima javno zdravstveno pitanje -  rekao je dr Dimitri Christakis za Pediatrics. 
 

Komentari (0)
Loading