Ovo je NAJTUŽNIJE srpsko ime: Davalo se kada starije dete umre! Mnogi ga nose i danas, a nisu svesni značenja

Vesti 19.09.2022 09:00 4

Trebalo bi da izbegnete sledeća imena jer ona imaju tužna ili čak ružna značenja

dete plače

Shutterstock

 

Rođenje deteta bi trebalo da bude najsrećniji trenutak u životu svake porodice

Prilikom odabira imena za prinovu roditelji se vode tradicijom, ličnim afinitetima i razlozima ili pomodarstvom. Ima i onih roditelja koji ulaze u semantiku i samo značenje imena, pre nego što se definitivno odluče kako nazvati dete.

Ukoliko vam je stalo do značenja i simbolike imena, dobro je znati da se najtužnijim srpskim imenom smatra Nenad.

Nenad je  izvorno, čisto srpsko ime. Nastalo je od glagola “nadati se”, sa negacijom, tj. “iznenaditi se”. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet “nenadano”, “iznenada”, kome se roditelji nisu nadali.  Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama. Ovo ime je rasprostanjeno u Srbiji, ali i u našem regionu - Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori.

Pojedini etnolozi smatraju drugačije. Naime, oni tvrde da ime Nenad vodi poreklo od negacije glagola "želeti“ što bi u prevodu značilo– neželjeno dete.  Međutim, mnogi osporavaju to mišljenje i smatraju da je pogrešno. Zanimljivo je da ovo ime nema izvedeni ženski oblik imena.

 

Komentari (4)
Loading
Zimo
19.09.2022 09:37

Neda je zenski oblik

Nenad
19.09.2022 11:19

Mnoge budale postoje koje govore o znacenju necega...

Kalesu
19.09.2022 12:13

Već koji put ovo čitam i iznova se čudim! Pa zar iznenađenje ne može biti prijatno, da par dobije potomstvo posle više pokušaja, kada mu se više ne nada?

Laki
20.09.2022 20:50

Etnolozi nisu u pravu.