Ova scena u hit seriji "Kući zmaja" ledi krv u žilama: Svi je KRITIKUJU, a ona je odraz REALNOSTI

K.Ć. Vesti 20.09.2022 08:00 1

Najnoviji nastavak „Igre prestola“ ne izbegava pogled na savremenu političku situaciju

Ova scena u hit seriji "Kući zmaja" ledi krv u žilama: Svi je KRITIKUJU, a ona je odraz REALNOSTI

Printscreen/Youtube

To pokazuje koliko surov i dehumanizujući patrijarhat može biti u svom konačnom obliku. Prvu epizodu "Kuća zmaja" u noći premijere pogledalo je čak 10 miliona Amerikanaca. Jedna scena se pokazala posebno šokantnom.

„Igra prestola” je verovatno jedan od najvećih fenomena popularne kulture. Razočaranje poslednjom sezonom HBO-ovog hita paradoksalno je postalo dokaz opsesije stvorene oko fantastičnog sveta Džordža RR Martina. Neki fanovi su izjavili da neće oprostiti način na koji su Dejneris Targarjen tretirali Dejvid Beniof i Vajs.

Došlo je vreme za „Kuću zmaja” i još pre premijere prve epizode, kreatori su se potrudili da gledaoce pripreme za ovaj novi hit.

U julskom intervjuu za hollivoodreporter.com, Rajan Kondal i Migel Sapočnik izjavili su da će nastavak "Igre prestola" odstupiti od prikazivanja očiglednih scena silovanja koje su kritikovali ne samo obožavaoci, glumci, već i u nekim slučajevima i sam Džordž R.R. Martin.

To ne znači da serija neće imati jezive scene.

Migel je napomenuo da će jedna od centralnih tema biti brutalnost porođaja .

Ova scena u hit seriji

Printscreen/Youtube

 

„U srednjem veku porođaj je bio nasilan“, objasnio je on u intervjuu. „Ne možemo ignorisati nasilje koje su žene trpele od strane muškaraca tih dana. Ne treba ga umanjiti niti veličati.

Dramatična scena na koju je on aludirao pojavila se u prvoj epizodi pod nazivom „Zmajevi naslednici“ . Šta je dirnulo gledaoce?

Čak 172 godine pre smrti Ludog kralja i rođenja Deneris Targarjen, kralj Džeheris I Targarjen, unuk Egona Osvajača⁠ - legendarnog jahača zmajeva koji je prvi osvojio sedam kraljevstava i stvorio dinastiju Targarijena⁠ - ostaje bez naslednika. Odlučuje da oformi savet koji će mu pomoći da izabere naslednika. Pripadnici aristokratije koji ne mogu da zamisle ženu na prestolu biraju Viserisa umesto Renis od kraljevih unuka, a njegova vladavina je ta koja zaista počinje priču.

Pošto nije mogao da dobije sina, kralj Viseris se godinama kasnije suočava sa istom dilemom koja ga je navela da zauzme gvozdeni presto. Okleva između brata Dejmona i ćerke Rejnire.

Kraljica Ema rođenje sina vidi kao svoju dužnost i čak se izvinjava svom mužu što su se do sada njene trudnoće završavale pobačajem ili smrću potencijalnih prestolonaslednika. Viseris ne smatra svoju jedinu ćerku dostojnom kandidatkinjom zbog njenog pola. Opsednut je muškim naslednikom. Kada se približio porođaj, on je organizovao turnir u to ime. Dok se vitezovi suočavaju u krvavim duelima, kraljica počinje da se porađa.

Ova scena u hit seriji

Printscreen/Youtube

 

Kraljica je imala najbolju medicinsku negu (na kraju krajeva, ona je najvažnija žena u Vesterosu), ali njena situacija brzo postaje dramatična. Primoran da bira između svoje žene i deteta , Viseris bira naslednika, dok se kraljičin stomak - bez ikakve anestezije, upozorenja ili njenog pristanka - lekar skalperom reže. Konačno, na svet dolazi muški potomak , tačnije biva izvučen iz pocepanih iznutrica žene. Hoće li sada biti mira? Brzo se ispostavlja da odgovor na ovo pitanje nije pozitivan. Na Eminoj sahrani vidimo dete koje leži pored njenog tela , koje je živelo samo nekoliko sati.

Gledaoci su skrenuli pažnju na okrutnu scenu porođaja, gde se žena tretira objektivno i ne može da odlučuje o svom telu i na kraju o životu. To je posle premijere prokomentarisao i sam Sapočnik.

Na društvenim mrežama se pojavila diskusija o tome da li "Kuća zmaja" promoviše nasilje nad ženama kako bi zabavila publiku. Slična kritika ticala se ranije „Igre prestola“. Čini se, međutim, da sve dok je nedostatak ženskog subjektiviteta činjenica koja utiče na sve nas, umetnost treba da odražava stvarnost, da je kritikuje i da obraća pažnju na stvarnost.

Okrutnost scene rađanja prikazane u seriji je potresna, a analogija kao da ispunjava funkciju koju su joj pridali njeni tvorci – kritika sveta, koji u jednoj sekundi može da zaboravi na ljudskost nekoga ko je navodno bio važan malopre.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Krajinamen
20.09.2022 09:27

Ko god da je pisao ovaj tekst ,pod inicijalima, je blago retardirana osoba. Natalitet nam je postao misaona imenica. Patrijarhat u zemlji Srbiji vise ne postoji postoji korporativni kapitalizam. Zene zarad brzeg napredovanja brze zavrsavaju u krevetu i kao takve se ne libe da odu na abortus kao da idu kod pedikira. Slobodna volja i feminizam su dovele zene u apsurdan polozaj, niti imaju porodican dom, u srbiji vise nije strano videti nase muskarce sa zenama iz jugoistocne azije, niti su moralno potkovane. Sve je pod parolom ``uzmi sve sto ti zivot pruza jer danas si cvet, a sutra kalastura``.