Uspavajte BEBU za samo 13 minuta: Naučna istraživanja su došla do zaključka da je samo OVA tehnika delotvorna!

Vesti 28.09.2022 09:25 0

Mame će napkon odahnuti

Uspavajte BEBU za samo 13 minuta: Naučna istraživanja su došla do zaključka da je samo OVA tehnika delotvorna!

Shutterstock

Japanski i italijanski znanstvenici predložili su metodu uspavljivanja uplakane bebe za samo 13 minuta. Tvrde da će roditelj dete smiriti tako što će ga držati u naručju i pritom se kretati te ga, nakon što zaspi, neće prenaglo položiti u krevetić. 

Dete treba priljubiti uz telo i nositi ga pet minuta ujednačenim tempom bez naglih pokreta napisali su naučnici u časopisu "Current Biology".

Kad dete zaspi roditelj ga i dalje treba držati u naručju te ostati sedeti još pet do osam minuta pre nego što ga položi u krevetac.

Mnogi roditelji pate zato što im beba noću plače.To je velik problem, posebno za neiskusne roditelje, koji može znatno podići nivo roditeljskog stresa i u retkim slučajevima čak dovesti do zlostavljanja deteta”, rekla je rekla je jedna od autora studije Kumi Kurod.

Kuroda i njene kolege su pratili kako deca reagiraju u četirima situacijama:

dok ih majke drže u naručju i za to vreme šetaju,
dok ih drže u naručju u sedećem položaju,
dok leže na krevetu i u situaciji kad se kolevka nežno ljulja.

Njihovo ponašanje snimale su kamere, a uređaji za EKG merili su im otkucaje srca.

Beba

unsplash.com

 

Uplakana deca smirila su se već nakon 30 sekundi nošenja, a otkucaji srca su im se usporili. Sva su deca prestala plakati, a pola ih je zaspalo. No, kad su ih majke odmah položile u krevetić, gotovo ih se trećina probudila već za 20 sekundi. Verovatnoća da će se probuditi bila je mnogo manja kad su ih majke nakon uspavljivanja držale u naručju još nekoliko minuta.

Sličan smirujući učinak imalo je stavljanje deteta u krevetić za ljuljanje. Suprotno je bilo ako su majke pokušale smiriti dete sedeći s njime u naručju ili ako su ga položile u krevetić.

Otkucaji srca u tim situacijama odmah su im porasli, a isto se dogodilo ako je majka naglo prestala hodati. Iako je svaka beba drugačija, ova je tehnika pokazala najviše uspjeha među rasplakanim bebama.

 

U ovom istraživanju učestvovalo je 21. dete. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading