Sve se desilo dok je pila KAFU, lice joj se UMRTVILO: Ova infekcija češće pogađa trudnice, a simptomi traju NEDELJAMA

K.Ć. Vesti 28.09.2022 22:00 0

Elena (35) je bila samo nekoliko nedelja do porođaja kada je njen muž primetio nešto čudno - deo njenog lica je počeo da visi dok je pila kafu

Sve se desilo dok je pila KAFU, lice joj se UMRTVILO: Ova infekcija češće pogađa trudnice, a simptomi traju NEDELJAMA

Shutterstock

Sledećeg dana trudnica se probudila sa „čudnim osećajem“ oko usta, a ubrzo nije mogla da zatvori jedno oko niti da pomeri nos. Tri meseca kasnije, još uvek nije mogla da se osmehne, da zatvori oko ili da pomeri usnu. Odakle dolazi paraliza lica, koja najčešće pogađa žene?

Lekari su dijagnostikovali paralizu lica Elene Šepard, takođe poznatu kao Bellova paraliza . To je stanje koje karakteriše slabost ili paraliza na jednoj strani lica. Bellova paraliza se javlja iznenada bez očiglednog razloga i obično nestaje u roku od nekoliko nedelja.

Kod Elene, simptomi su trajali tri meseca nakon dijagnoze. Za to vreme rodila je zdrave blizance, ali i dalje nije mogla da pomeri usne i da se potpuno osmehne. „Iskreno, to je više zastrašujuće nego frustrirajuće“ , rekla je za Dobro jutro Ameriko. „Ne možete a da ne pomislite: Hoće li moje lice biti ovakvo zauvek? “ , dodala je.

Trudnoća može povećati rizik od paralize lica

Iako uzrok bolesti nije tačno poznat, trudnoća je faktor rizika za Bellovu paralizu . Prema Institutu za paralizu, trudnice imaju tri puta veću šansu da razviju Bellovu paralizu u poređenju sa ženama koje nisu trudne. Najčešće, simptomi se primećuju u trećem tromesečju.

Visok krvni pritisak i gojaznost mogu dodatno povećati rizik od paralize lica tokom trudnoće. Bellova paraliza je takođe povezana sa dijabetesom , lajmskom bolešću i multiplom sklerozom. Lekari misle da virus Herpes Simpleka, koji obično izaziva herpes , takođe može biti odgovoran za paralizu lica, jer ga imunološke promene tokom trudnoće mogu aktivirati.

Istraživači ističu da teoriju o paralizi lica sa virusima treba podržati daljim istraživanjem, ali možda i drugi virusi - virus varičele, virus herpes zoster, Epstein-Barr virus (povezan sa infektivnom mononukleozom) i virus Zapadnog Nila - igrajte ovde neka uloga.

Bellova paraliza se može lečiti steroidima za smanjenje upale, fizikalnom terapijom za stimulaciju facijalnog nerva i antivirusnim lekovima.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading