Roditelji obratite pažnju: Ako vaše DETE počne samo da se OBLAČI obavezno postupite OVAKO

Vesti 16.10.2021 18:15 0

Doći će dan kada će vaše dete želeti samo da se obuče. Ali pre nego što poželi da izađe iz kuće obučeno kao "super junak", evo šta treba da znate i kako da postupate u ovoj situaciji

Roditelji obratite pažnju: Ako vaše DETE počne samo da se OBLAČI obavezno postupite OVAKO

unsplash.com

Pre nego što vaše dete ovlada veštinom oblačenja, trebalo bi da savlada proces skidanja odeće sa sebe.

- Oko osamnaestog meseca, mališani će sami početi da se svlače jer to ne zahteva toliko veštine - kaže dr Kenet Polin, pedijatar u gradskoj pedijatriji u Čikagu.

Kako pedijatar objašnjava deca mogu svašta da urade u ovom dobu.

- Oni su poput malih Houdinija, mogu da izađu iz svega! Često govorim roditeljima da nema razloga da se brinu i čude ako zateknu svoje dete golišavo posle duge dremke.

Međutim, dr Polin kaže da deca neće biti zainteresovana za oblačenje pre druge, pa čak i treće godine života. 

- Obično će "otprilike u to vreme obući jednostavne stvari, poput majica i haljina, bez komplikovanih dugmadi ili traka - kaže dr Polin.

Međutim, jednom kada vaše dete počne da se samo oblaci, nemojte da se iznenadite ili razočarate ako obuče majicu naopačke i helanke koje su izvrnute.

- Umesto toga, prepoznajte njihov trud. Ako treba da krenete negde, nežno i polako im dajte sugestiju šta možda mogu da izmene ili prilagode. Ako se dete buni, pustite ga da se smiri pa probajte opet - objašnjava pedijatar Karen Ruksin i dodaje da se emocije kod dece mogu promeniti u sekundi!

Dete možda da bude jako srećno, jer se samo obuklo i za tren da bude tužno jer ćete mu vi reći da nešto nije ispravno. Zbog toga pedijatri apeluju da ne zaboravite da istaknete pohvale i ohrabrenje, pre nego što uputite kritiku, piše "Parents".

Komentari (0)
Loading