Sutra su MIHOLJSKE zadušnice: Svako ko NE može da ode na GROBLJE i zapali SVEĆU, trebalo da uradi JEDNU stvar

M. G. Vesti 07.10.2022 09:22 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, sutra 8. oktobra obeležavaju Miholjske zadušnice i prema tradiciji, izaći će na grobove, upaliti sveće i u hramovima dati pomen preminulim precima.

Sutra su MIHOLJSKE zadušnice: Svako ko NE može da ode na GROBLJE i zapali SVEĆU, trebalo da uradi JEDNU stvar

Printscreen/Youtube

Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen. To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.

Srpska pravoslavna crkva u toku godine obeležava jesenje ili Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta i i zimske koje se zovu još i Mitrovske. Na Zadušnice se u crkama služi parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze grobovi najbližih, gde se upali sveća i čita molitva. Ko ne može najmilijima da ode na grob, sveću zapali u crkvi.

Sveštenstvo SPC na Zadušnice pominje i reči Svetog Jovana Zlatoustog koji je besedio ovako:

Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading