Ove OSOBE nikako ne mogu da vam budu KUMOVI: Stari OBIČAJI nalažu da morate obratiti PAŽNJU na izbor

Vesti 08.10.2022 13:40 0

Krštenje dete je prvi njegov korak na putu ka Bogu, a sam obred je svetao praznik za celu porodicu.

Ove OSOBE nikako ne mogu da vam budu KUMOVI: Stari OBIČAJI nalažu da morate obratiti PAŽNJU na izbor

Shutterstock

Da bi se sakrament odvijao po svim kanonima, posebna pažnja se mora posvetiti izboru kumova za bebu.

Smatra se da su kumovi anđeli u svetu koji su pozvani da pomognu maloj osobi da započne duhovni život, koji će ga celog života štititi od iskušenja. Izbor kumova utiče na budućnost deteta, uzmite to u obzir.

Tajna krštenja deteta se obavlja jednom. Ni u kom slučaju dete se ne sme ponovo krstiti, šta god da se desi!  Kakve kumove roditelji izaberu detetu, takvi će ostati za života.

Koje osobe nam ne mogu nikako biti kumovi?

Ne možete uzeti devojku mlađu od 14 godina za kumu, a dečaka do 15 godina za kuma. Tek posle ovog uzrasta čovek se može baviti duhovnim obrazovanjem, smatra crkva.

Pored toga, nikako ne bi trebalo uzimati za kumove monaha i monahinju, niti osobe sa mentalnim oboljenjima. Osim toga, ni roditelji deteta ne mogu biti kumovi.

Kumovi za venčanje

U narodu se veruje da je nemoguće uzeti neudatu ženu za kumu devojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Još jedno sujeverje je o trudnicama, koje ne treba uzimati za kume.

Prema stavu crkve najvažnije je da osoba koju izaberete za kuma vašem detetu ili za venčanje bude dobra osoba, sve ostale stvari su manje važne!

Šta je nesebična ljubav, kako prepoznati granice između dobra i zla, šta je vera, savest, strpljenje i milosrđe: o svemu tome duhovni roditelji treba da govore kumčetu. Ovo je njihov glavni poklon!

Teško je razumeti i prihvatiti takvu izjavu, jer je uobičajeno da u kuću kumčeta donosimo novac, igračke, besposleno provodimo vreme sa detetom. Sjajno je, naravno! Ali mnogi ljudi zaboravljaju da su kumovi prvenstveno duhovni mentori, prenosi Stil.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading