Stari su stalno govorili, a evo i šta znači: Zašto nas nešto košta ko SVETOG PETRA KAJGANA?

K.Ć. Vesti 20.06.2022 14:15 0

Ovaj izraz uglavnom svi koriste kada hoćemo da kažemo da je nešto prekupo ili da ste nešto pretplatili, a postoje nekoliko anegdota za ovaj izraz

Stari su stalno govorili, a evo i šta znači: Zašto nas nešto košta ko SVETOG PETRA KAJGANA?

Shutterstock

Da je svetog Petra kajgana mnogo koštala svedoči jedna priča iz naroda, koju je Jovan Jovanović Zmaj pretočio u stihove.

Pesma pod naslovom "Skupa kajgana svetog Petra" govori o tome  kako su Isus Hristos i apostol Petar hodili po svetu da kušaju ljude. Jedne večeri zanoćili su u kolibi uboge udovice Rajke, koja je imala nejake dece. Ona ih lepo dočeka i ponusi im kajganu za večeru. Hristos to odbije i ode na slamu da spava, upozorivši svog Petra: - Ne založi večerice njene, večerice deci zgotovljene.

Petar kome je bilo dosta gladovanja, ne posluša Isusa, dohvati se kajgane, ali se ona u istom času okameni tako da je nije mogao jesti.

Sledećeg jutra Isus izrekne Petru tešku pokoru: - Ja ću dalje, ti ostani ovde. Okrst prosi, pa joj đecu hrani, dok se vratim da ih zdrave nađem.

I tako je sveti Petar hodao od kuće do kuće proseći i hraneći decu sirote Rajke. A kad se Isus vrati i upita: - Je l’ sve dobro, pa da te opraštam?.

Petar mu, satrven i izmožden, odgovori: - Sve je dobro, milom tebi hvala! Al’ kajgana skupo me je stala.

Po drugoj verziji ove priče, sveti Petar je dobio velike batine od nekog domaćina, u čijoj je kući zanoćio zajedno s Hristom, zato što je, ne pitajući ga, spremio i pojeo kajganu. Tako ga je ta kajgana opet skupo koštla.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading