Da li imate NADIMAK za svog partnera ili pričate kao deca? Ovo ponašanje odaje jednu zanimljivu stvar o vašem ODNOSU i vezi

K.Ć. Vesti 13.10.2022 10:34 0

Pravi si meda, krofnice, srećo - koliko puta ste ovo rekli svom partneru?

Ljubavni par

Shutterstock

Možda će vam biti mučno kada čujete svoje prijatelje kako razgovaraju sa svojim partnerom uz umanjivanje, nadimke, ali u stvari, svi to radimo iza zatvorenih vrata. Zašto parovi koriste nadimke i često razgovaraju jedni s drugima kao da su mala deca? Ovo naizgled apsurdno ponašanje je, u stvari, znak dobre veze.

Zašto parovi jedni drugima daju nadimke?

Nadimci stvaraju osećaj intimnosti među partnerima, stvaraju zajednički svet koji samo ovo dvoje razumeju, žive u njemu. Karol Brues, autor istraživanja nadimaka, rekla je: „Mislim da je zaista ljudsko, prirodno ponašanje da koristi jezik i oblikuje ga sam. Mislim da se tako razvijaju nadimci. Mi imenujemo objekte, dajemo im simboliku, a vremenom imamo tendenciju da postane prirodno manipulisanje ovim simbolima ka određenom ishodu."

Zaista, prema istraživanjima, ova vrsta idiosinkratične komunikacije ili „dijalekta odnosa“ je u stvari pokazatelj zadovoljstva. Što više parovi komuniciraju na „svom jeziku“, to bolje funkcionišu jedno sa drugim. To je znak „solidarnosti u odnosima“.

Zašto toliko izmišljenih imena za našeg partnera počinje slovom "b", "m" i "p"?

Sada kada znamo zašto se parovi daju nadimke, možemo se zapitati zašto toliko njih počinje slovima b, m i p ? Ogroman broj naših nadimaka počinje ovim nežnim slovima. I tako se vraćamo u detinjstvo: prema dr Frenku Nuselu, profesoru na Univerzitetu u Luisvilu i stručnjaku za onkologiju, slova b, m i p su neka od najjednostavnijih (jer ne zahtevaju kretanje jezika), pa su među prvim zvucima beba. Kada roditelji razgovaraju sa svojom malom decom, oni imitiraju govor deteta izgovarajući reči „mama”, „tata” i „baba”. Ovo se, zauzvrat, prevodi u osećaj intimnosti i bliskosti, osećaj koji ostaje kasnije u životu. "

U stvari, dečji govor i to što partneri na takav komuniciraju, kao deca, odražava osećaj da ih partneri vole kao što roditelji vole dete – bezuslovnu, sigurnu ljubav za kojom svi žudimo. Da ne pominjemo da ova vrsta intimnog razgovora izaziva hemijsku reakciju na telu, što ukazuje na sigurnost i bliskost.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading