Budi moja ŽIVA LUTKA: Priručnik za ŽENE kako da UDOVOLJE MUŽU podigao OGROMNU PRAŠINU, a jedna rečenica ja napravila POTPUNI HAOS

K.Ć. Vesti 13.10.2022 12:41 0

Ne tako davne 1955. godine u Jugoslaviji svetlost dana je ugledao "Priručnik za žene", pod nazivom "Kućna ekonomija"

Budi moja ŽIVA LUTKA: Priručnik za ŽENE kako da UDOVOLJE MUŽU podigao OGROMNU PRAŠINU, a jedna rečenica ja napravila POTPUNI HAOS

Printscreen/Twitter

Saveti u priručniku su blago rečeno šokantni. Priručnik je pisan kao dresura za kerove i sada pesmica
Fifi, gledaj pravo! Fifi, digni rep! Fifi, pazi drvo! Fifi, nisi slep ima smisla za vreme kada je pisana. 

Danas se na datim savetima samo možemo slatko nasmejati, ali ženama tih godina ovo verovatno nije bilo ni malo smešno ni zabavno, već su ga bez pogovora poštovale i pridržavale ga se.

Budi moja ŽIVA LUTKA: Priručnik za ŽENE kako da UDOVOLJE MUŽU podigao OGROMNU PRAŠINU, a jedna rečenica ja napravila POTPUNI HAOS

Printscreen/Twitter

 

I ko je pametan dao naziv "Kućna ekonomija". Kakva ekonomija? Koliko su žene tada bile nipodaštavane u svakom mogućem smislu. Iz njega možemo zaključiti i da je žena služila samo kao mašina za rađanje i sluškinja, pravo glasa imala nije. Da li su ovo prave Srpske porodične vrednosti o kojima svi pričaju poslednjih dana? 

Dobra žena zna gde joj je mesto?????? O kakvom mestu mi to pričamo.

I dok je žena-sluškinja sve ovo ispunjavala, šta je druga strana činila za nju? Verovatno, ništa. Eventualno da podigne noge dok ona mete pod i to ako sme da ga mete, pošto bi ga to uznemirilo i ometalo u ne rađenju ničega.

"Pripremite večeru na vreme. Planirajte je ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kad se vrati s posla", kaže prva stavka. 

"Odmorite se 15 minuta pre njegovog dolaska kući, tako ćete biti osveženi kad stigne. Popravite šminku, stavite traku u kosu i izgledajte sveže", znači lutko spremi se, budi lepa i ćuti.

"Kad se vaš suprug vrati s posla, isključite sve kućne aparate i podstaknite decu da se i ona utišaju. Budite srećni što ga vidite. Poslušajte ga. Iako mu možda morate reći mnogo toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, sigutno ima važnije stvari na umu od vas", ovde hoće da kažu da si ti glupo žensko, da ne umeš da razmišljaš ispravno i da uvek donosiš pogrešne odluke. Dakle opet bolje ćuti, budi živa lutka.

"Ne ometajte ga – Ne žalite se ako vaš muž dođe kući kasno uveče ili ako želi da ode nekuda na večeru bez vas. Ne sumnjajte u njegovu sposobnost prosuđivanja ili integritet. Ne zaboravite da je on gospodar u kući i kao takav uvek će sprovoditi svoju volju, pošteno i pravedno", znači i ovde naglašavaju da si u obavezi da ćutiš i da slučajno ne razmišljaš o nekom njegovom postupku. On mora u provod, a ti si rodila SEBI decu, šta ćeš. Sedi kući i opet ćuti.

Sva sreća ovaj "zakonik" je izumro, živi sad samo u digitalnoj formi kao neki podsetik šta žena ne sme sebi da dopusti i šta muž nikako ne sme da radi ili šta ne sme da zahteva od svoje supruge.

Naišli smo na nekoliko zanimljivih komentara žena na ovu temu.

- Da se razumemo, nisam ja neka feministkinja, jako sam tolerantna osoba i ovo je verovatno važilo za žene koje su bile samo domaćice (mada ne smatram ni da je to lako). Ali, gde su njene potrebe? Pa ovo zvući kao da je ona kućna pomoćnica, a ne žena, ili kao da je neko ko treba njega neprestano da uveseljava i ugađa mu. Muka mi je više od tog muškog zapomaganja kako su oni straaaašno umorni i nervozni kad se vrate sa posla, a nama je sve super i kao da smo hobotnice moramo da uradimo 8x više stvari i da ga dočekamo sa osmehom - kaže jedna žena na forumu Ana.rs.

- Sve bih razumela, ali ovaj kraj teksta me je šokirao! Zamislite kako je bilo tim ženama, trpeti ceo život,i skupljati sve i svašta u sebi, da bi vaš muž bio srećan, a on da radi šta mu padne na pamet, zašto je on po nečemu bolji od svoje žene......ahh da donosio je taj famozni novac! Logično je da svaka žena želi da usreći svog muža, ali isto tako želi da bude usrećena - dodala je druga.

Mene lično samo malo plaši što i dalje postoje ljudi (muškarci) koji ovaj priručnik vide kao sasvim ok štivo, i imaju stav da bi prava žena trebalo tako da se ponaša i da su u to vreme bile negovane prave porodične vrednosti. Ovako je glasio jedan od komentara:

- Dosta kvalitetan priručnik. U prilog govori to koliko su onda bili bolji i kvalitetniji muško-ženski odnosi. Koliko je bilo skladih porodica, uostalom svi smo mi proistekli iz tih porodica, to su naše bake i deke. Koliko je više bilo ljubavi, dece, razumevanja i svega ostalog - kaže dotični.

Koji je vaš stav o ovom priručniku i da li biste slepo sledili recept za bolju budućnost i skladniju porodicu?

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading