Sve više dece u Srbiji žrtve ALIJENACIJE: Advokat Olga Turčinović objašnjava kako da PREPOZNATE ovaj oblik zlostavljanja

K.Ć. Vesti 17.10.2022 11:20 0

Zbog odbojnog ponašanja dece prema Bredu, Anđelina može da bude optužena za alijenaciju, tj. otuđenje od roditelja

Sve više dece u Srbiji žrtve ALIJENACIJE: Advokat Olga Turčinović objašnjava kako da PREPOZNATE ovaj oblik zlostavljanja

Shutterstock/Printscreen

Alijenacija je otuđenje od roditelja i to je kada jedan roditelj okreće svoju decu protiv drugog roditelja. Dela kao što su prebacivanje krivice na drugog roditelja, odbijanje da se povinuju posetama, blokiranje komunikacije sa drugim roditeljem, pa čak i traženje od deteta da izabere jednog roditelja u odnosu na drugog, svi su to znaci otuđenja od roditelja. Rezultat ovakvog uticaja je da deca razvijaju negativne i lažne stavove o drugom roditelju.

Oružije Anđelininog i Bredovog međusobnog prepucavanja su postala deca koja su i njihovo najbolje oružje, kako bi odluke bile njima u korist. Alijenacija kao takva prepoznata je u Američkom sistemu, a kakva je situacija kod nas, prepoznaje li naš pravosudni sistem situacije kada jedan roditelj svesno truje dete neistinama o onom drugom pre, ali i posle razvoda.

Kako alijenaciju vidi zakon Srbije, pričala je advokat Olga Turčinović u jutarnjem programo TV Prve i navela primer iz svoje prakse.

- Jedan otac je preuzeo dete posle bioskopa, odveo ga kući i sprečio majku da narednih 47 dana stupi u kontakt sa detetom tako što je u detetovom telefonu promenio majčin broj, tako da dete nije moglo da je kontaktira - rekla je Olga i dodala kako je to pravi primer kada roditelj suptilno onemogućava drugom roditelju da ostvari kontakt sa detetom.

Alijenacija je postala izuzetno rasprostranjena kako u svetu, tako i kod nas u poslednjih pet godina, rekla je advokatica Olga i objasnila da naše institucije još uvek jasno ne prepoznaju ovaj oblik nasilja.

- Najčešće ne prepoznaju ili zato što nisu dovoljne edukovani ili zato što ne žele to da prepoznaju, zato što alijenacija predstavlja naselje roditelja nad detetom. Ja se sa grupom kolega zalažem da alijenacija kao krivično delo uđu naš krivični zakonik, da bude kažnjivo - rekla je Olga Turčinović.

Osim što izaziva zabrinutost i frustraciju napadnutog roditelja, otuđenje od roditelja je štetno i za decu. Otuđenje od roditelja može dovesti do stanja koje se zove Sindrom roditeljskog otuđenja, u kojem deca razvijaju uverenje da je taj roditelj opasan. Neki psiholozi to čak nazivaju oblikom zlostavljanja. 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading