Najpopularnija IMENA u Srbiji za dečake i devojčice: Već godinama su PRVI izbor roditelja, a imaju veoma JAKA značenja

Vesti 20.10.2022 15:19 0

Spisak od 5 najpopularnijih imena za devojčice i 5 najpopularnijih imena za dečake u Srbiji.

Najpopularnija IMENA u Srbiji za dečake i devojčice: Već godinama su PRVI izbor roditelja, a imaju veoma JAKA značenja

Pexels

Moda postoji i u imenima za decu, pa tako nekih godina prednjači određeno ime i možete ga čuti na svakom koraku, a onda polako počne da pada u zaboravi i zameni ga sledeće. U Srbiji jedno muško ime već godinama prednjači, a sada je objavljen i spisak od 5 najpopularnijih imena za devojčice i 5 najpopularnijih imena za dečake.

Ako očekujete bebu, možda vam baš ova imena budu inspiracija, a možda se i dodatno odlučite za njih kada saznate njihova značenja.

Pet najpopularnijih imena za devojčice u Srbiji

Dunja - Značenje imena Dunja je: "ona koja je jedra i mirisna kao dunja"; "ona koja je vesela i mila"; "ona koja je rođena kada dunje cvetaju"; "ona koja donosi dobre vesti"; "rođena na radost i veselje"; "ona koja se rodila srećna i koja će kroz život biti vesela"; "ona koja je osoba kojoj se divi svet"; "ona kakvu svet još nije vide"; "ona osoba koja će svojom lepotom i velikim vrlinama osvojiti svet".

Mila - "ona koja je umiljata"; "osoba koja je draga; mila; dobrodušna"; "osoba koja je svima miljenica"; "ona koja je rođena da bude omiljena i voljena"; "žena rođena da živi u milosti"; "božija miljenica"; "ona koja je saosećajna; draga; plemenita i požrtvovana".

Sara - značenje ovog imena prevedeo sa herbejskog kaže da je Sara ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; "sveta" majka; neka ženska osoba visokog društvenog položaja ili ranga; knjeginja; vladarka; biblijska ličnost; "izaslanica od Boga"; princeza; boginja; "svetost".

Teodora - ovo ime vuče korene iz Grčke i znači "Božiji dar". "Žena koja je dar božiji“; "ona koju je bog poslao na dar"; "božija izaslanica" ili "darovana od samog boga da donese sreću i mir".

Una - "žena koja je jedinstvana"; "jedna i jedina"; "pitoma kao jagnje"; "osoba koja je unikatna i posebna"; "ćerka jedinica"; "prvorođena"; "jedna".

Pet najpopularnijih imena za dečake u Srbiji

Luka - Ovo ime nosi grčki koren "luks" što znači svetlost, sjaj, blistavost, dan, "ono što je svetleće i što obasjava".

Lazar - U originalnom prevodu i sa hebrejskog i sa aramejskog jezika, ime Lazar (odnosno originalne forme Eleazar ili Azarija) znače – "Bog je pomogao"; "Božja pomoć"; "Bog je poslao pomoć"; "Bog pomaže"; "Bog će pomoći"; "uz Božju pomoć rođen".

Vuk - Značenje imena Vuk je danas „preneseno“, a ne „bukvalno“, te svaki muškarac koji je vrli nosilac ovog imena, dobija epitet "osobe koja je zaštitnik"; "osobe koju ne treba ljutiti"; te "osobe koja je borac protiv zla i nepravde"; "muškarac koji je snažan; neustrašiv i hrabar"; "borac".

Vasilije - u prenesenom smislu, može da se protumači kao – "onaj koji je kruna uspeha"; "onaj koji je rođen da vlada"; "onaj koji je rođen kao plemić ili koji je rođen za vladara"; "onaj koji ima uspeha u životu"; "onaj koji je kao kralj"; "osoba koja je zdrava" ili "ona osoba koja je mirisna kao bosiljak"; "onaj koji se u sve meša"; "onaj koji je "zelen" (u smislu reči naivan ili nezreo kao osoba)".

Stefan - Ime Stefan, u prevodu sa grčke reči "Stephanos", označava krunu, vladara, "onu osobu koja je ovenčana, krunisana".

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading