Savet za svakog RODITELJA: Ako imate dilemu koji SPORT je idealan za vaše DETE, mi imamo odgovor

Vesti 10.12.2021 08:51 0

Redovna fizička aktivnost, posebno u razvojnom dobu, od velike je važnosti ne samo za zdravlje, već i za formiranje karaktera i identiteta. Sport uči pravilnosti, samodisciplini, kao i odgovarajućem socijalnom ponašanju - saradnji i zdravoj konkurenciji

Savet za svakog RODITELJA: Ako imate dilemu koji SPORT je idealan za vaše DETE, mi imamo odgovor

Shutterstock

Ove veštine će biti korisne ne samo na igralištu ili u teretani, već i u školi ili u odraslom životu. Savetujemo roditelje kako pametno podržati i motivisati decu na sportsku strast.

Kada svoju avanturu započeti sportom i zašto biste razmišljali o fudbalu?

Dete treba podsticati na fizičku aktivnost od najranijeg uzrasta. U predškolskom periodu, fokusirajmo se na igre pokreta koje su odlična osnova za kasniji izbor određene sportske discipline. Pustite dete da eksperimentiše. Normalno je da mlada osoba želi da proba malo od svega. Zato se nemojmo iznenaditi da će pre nego što odluči da trenira fudbal ili ples, da pliva, igrata košarku ili hokej. Izbor sporta nesumnjivo je i velika odgovornost roditelja. Jer oni svoju decu najbolje gledaju i poznaju. Pre nego što donesete zajedničku odluku, vredi razmisliti o nekoliko faktora kao što su sposobnosti, sklonosti i raspoloženje vašeg deteta. Imajte na umu da su strast i radost kretanja motivacioni faktori. Zbog toga je toliko važno da određene fizičke aktivnosti detetu pružaju radost.

 

 

Fudbal je nesumnjivo jedan od omiljenih sportova u svetu među decom. Redovno bavljenje ovim sportom ne samo da sprečava gojaznost, već takođe oblikuje brojne fizičke veštine kao što su ravnoteža, brzina, koordinacija i izdržljivost. Daju osećaj kontrole nad telom, ali i jačaju osećaj samoefikasnosti. Druga prednost, kao u slučaju ostalih timskih sportova, je razvoj socijalnih kompetencija. Mladi igrač uči da sarađuje i poštuje pravila koja važe za ceo tim. Zajedničke borbe na terenu i emocije čine da deca, pored zadovoljstva u samoj igri, steknu prijatelje sa kojima dele zajedničku strast, ali i neuspehe. Ništa vas ne motiviše da se ponašate kao saigrač ili kolega.

Fudbal povezuje, a ne deli. Koje su prednosti učešća na turnirima?

Ono što je lepo kod sporta je što povezuje ljude, a ne razdvaja. Omogućava svima, bez obzira na starost ili pol, da ispune svoje snove. Na terenu nije bitno ko postigne gol. Nije važan samo talenat, već i naporan rad i odlučnost.

 

 

Glavna ideja turnira je da podstakne decu na fizičku aktivnost i pomogne im da ostvare svoje fudbalske snove. Vredi naglasiti da svet podržava ženski fudbal - preko 30% učesnika turnira su devojke koje igraju u svim starosnim kategorijama (do 8, 10 i 12).

A koje su prednosti učešća na turnirima? Iznad svega, to je ogromna emocija i razlika za dete. Takmičenje ne samo da motiviše decu da nastave sa akcijom, već ih i uči - kako da izgube, kako da poboljšaju svoju efikasnost i kako da sarađuju. Mladi igrači uče o pravilima poštene igre, sklapaju nova prijateljstva i upoznaju nova mesta. Adrenalin, radost igranja zajedno sa prijateljima i razveseljavanje porodice čine ih srećnima i motivisanima da nastave sa napornim radom na putu do svetske fudbalske karijere. Jer ko od njih ne bi želeo da za nekoliko godina bude poput Roberta Levandovskog ili Kristijana Ronalda ili da postigne pogodak na nacionalnom stadionu.

Kako pametno motivisati dete na redovne fizičke aktivnosti?

Uglavnom je na nama odraslima kako će dete pristupiti sportu. Prekomerni zahtevi i očekivanja mogu nepovratno obeshrabriti mladu osobu od sportske discipline koju toliko voli. Uloga roditelja je, pre svega, da podrži i uživa i u malim uspesima i da pametno motiviše. Nemojmo upoređivati decu i artikulirati njihove greške. Ocenu utakmice i razgovor o samoj igri prepuštamo trenerima. Nego, fokusirajmo se na njihove emocije. Slušajmo decu i ne potcenjujmo njihove probleme, čak i ako nam se čine previše trivijalnim. Iskren razgovor i odgovarajuće reči odabrane za situaciju učiniće da se dete oseća podržano bez obzira na rezultat meča. 

 


Umesto da razgovaramo o neuspesima, koji su trajni element igre, vredi se usredsrediti na ono što je dete dobro uradilo tokom takmičenja. Da biste opustili atmosferu, možete se našaliti ili razmeniti osmeh ili čak kapu sa dobrom rečju. Sport nisu samo medalje, pehari, već najviše radost, deljenje strasti sa kolegama i saigračima.
Komentari (0)
Loading