"KRETANJE MEĐU ŠAVOVIMA I KRVAVIM ČARŠAFIMA": Mlada mama Ana svedoči o NAJVEĆOJ borbi, za koju pojedini misle da je "mačiji kašalj"

Vesti 27.10.2021 13:42 0

Zaposleni bez dece često posmatraju zaposlene koje koriste porodiljsko odsustvo kao one koje odlaze na plaćeni godišnji odmor, i kao da je to nešto gde se "uživa". Međutim, roditelji dobro znaju da to nije ni blizu istine

"KRETANJE MEĐU ŠAVOVIMA I KRVAVIM ČARŠAFIMA": Mlada mama Ana svedoči o NAJVEĆOJ borbi, za koju pojedini misle da je "mačiji kašalj"

unsplash.com

Ti dani su iscrpljujući, što psihički, što fizički i što emocionalno. A oni sigurno nisu odmor.

Ovo je istakla Ana Vajthaus na "LinkedInu", najvećoj profesionalnoj društvenoj mreži. 

Ona je slikovito opisala porodiljsko odsustvo.  

- Porodiljsko ili očinsko odsustvo nije odmor. Nije lepa pauza i nije slobodno vreme. To je opojni koktel iščekivanja, očekivanja, dolaska i preživljavanja. To je povratak u prvobitno stanje i kretanje među začepljenim mlečnim kanalima, šavovima i krvavim čaršafima - napisala je ona u objavi koja je ubrzo postala viralna.  

Iako je roditeljstvo nemoguće generalizovati, svaka majka može bar malo da se poistoveti sa ovim opisom porodiljskog odsustva.

Ana je zatim objasnila da je, za razliku od većine poslova, roditeljstvo "posao" koji traje 24 sata dnevno.

- Potreban si. Svake sekunde si potreban - ako ne lično, onda psihički. To je posao. Nema bolovanja. Nema pravične naknade. To je najprivilegovaniji položaj na svetu, ali moraš da uložiš svaki deo sebe. To je i najčistija sreća. To je život u svom najčistijem, najružnijem, zapanjujuće lepom obliku, koji stavlja drugog iznad vaše gladi, iznad vaše iscrpljenosti, iznad vaših potreba - rekla je Ana.

Majčinstvo takođe znači višemesečna deprivacija sna, sa neprijatnim fizičkim simptomima kao što su inkontinencija i bolne, ispucale bradavice. Nikada nismo čuli za tako težak odmor.

Postoje i emocionalni usponi i padovi sa kojima se suočavaju mnoge nove majke. 

Dakle, sledeći put kada čujete neprikladnu primedbu o tome kako je lepo uzeti "pauzu" ili "odmor", kada neko pomene porodiljsko odsustvo, uteši se činjenicom da mame poput Ane znaju šta je prava borba i prepoznaju snagu koja je potrebna da biste bili majka.

Komentari (0)
Loading