U početku su bile PLAVE, ali više NISU: Evo zašto se kod beba menja boja očiju i kako se geni IGRAJU

Vesti 02.12.2022 09:00 0

U nastavku pročitajte zbog čega dolazi do te magične transformacije u boji bebinih očiju

beba

Shutterstock

 

Mnogim bebama kada se rode, okice budu plave ili sivkaste, a vremenom promene boju u zelenu ili braon. Zbog čega dolazi do te transformacije?

Norman Safra, načelnik Oftamologije na američkom Meidicinskom centru Maimonedes u Bruklinu otkriva koji trenutak je presudan za utvrđivanje koju boju očiju će beba imati.

"Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namenjen. Proces sazrevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju formira se pre druge godine života, kaže Norman Saffra.

On je pojasnio da što više imate u očima, kosi i koži pigmnta melanina va vaše oči će biti tamnije. Time se, kaže, i više sunčeve svetlosti reflektira. Male naslage melanina u šarenicama oka čine ih plavima. Srednja količina melanina daje zelene oči ili boju lešnika, dok velika količine boja šarenice stvara smeđu boju. Plave na tatu ili smeđe na mamu: Od koga beba nasleđuje boju očiju?

"Pojedinci tamnijeg pigmenta obično dobijaju bebe smeđih očiju, jer njihova novorođenčad već u startu ima više pigmenata", dodao je, a prenosi livescience.com.

"Bebe belaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primesama sive, a boja se može i nekoliko puta promeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve", objasnila je pedijaar Đovana Armano.

Kad beba dođe na svet i odmah na jako svetlo, podstiče se proizvodnja melanina u šarenici oka, a to može da dovede do promene boje. Samo mrvica melanina i dete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lešnika.

"Pri rođenju pigmenta ima malo pa je boja svetlija. Kako beba raste, pigmenta je sve više. Melanin je protein, a količina i vrsta zapisani su u genima. Šarenice koje sadrže veliku količinu melanina su tamnije - kaže Armano.

Komentari (0)
Loading