Za ovom APLIKACIJOM je ceo svet POLUDEO: Svi su pojurili da nprave svog AI avatara, a nisu ni svesni OPASNOSTI koja se krije

K.Ć. Vesti 12.12.2022 15:50 0

Možda ste ih videli na društvenim mrežama - selfiji napravljeni veštačkom inteligencijom preko Lensa AI, aplikacije koja je postala jedna od najpopularnijih na svetu

Za ovom APLIKACIJOM je ceo svet POLUDEO: Svi su pojurili da nprave svog AI avatara, a nisu ni svesni OPASNOSTI koja se krije

Instagram/jelena_workout

Aplikacija takođe izaziva zabrinutost zbog privatnost i bezbednost.

Lensa AI je napopularnija aplikacija u ovom trenutku, broj jedan na Apple i Google-ovim listama sa pet miliona preuzimanja već ovog meseca, prema businessofapps.com

Svi su poludeli i vole svoje magične avatare iz Lensa AI, aplikacije za uređivanje fotografija i video zapisa sa novom virusnom funkcijom koja omogućava korisnicima da postavljaju slike sebe ili drugih i, uz upotrebu veštačke inteligencije, pretvaraju ih u upečatljive avatare.

Bezbednost i privatnost su narušene zbog aplikacije koja stvara AI selfije

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SOPHIA SINOT (@sophiasinot)

 

Avatari nisu jedina stvar koja navodi ljude na razgovor. Ovako neki od Lensa-inih uslova korišćenja delimično glasi: "Dajete nam trajnu, neopozivu, neekskluzivnu, besplatnu, potpuno plaćenu, prenosivu, podlicencnu licencu za korišćenje, reprodukciju, modifikaciju, distribuciju, kreiranje dela vašeg korisničkog sadržaja", piše wral.com.

"Laički rečeno, ako ste korisnik koji želi da koristi Lensu, slažete se da sve fotografije koje date Lensi, oni mogu da ih koriste kako god žele", objasnio je pravni analitičar Dani Sevalos, a to je zabrinjavalo stručnjake za sajber bezbednost.

 

 

Analitičar za nacionalnu bezbednost Klint Vots objasnio je koja je opasnost da nekoj kompaniji date fotografiju vašeg lica.

"Vaše lice je nešto što se koristi da vas identifikuje i može da ugrozi vaš identitet širom sveta na mreži", rekao je Vots.

Aplikacija je u vlasništvu Prisma Labs, kompanije čiji su osnivači, prema njihovim LinkedIn stranicama, ranije radili u Rusiji.

Prisma, osnovana u SAD, a kompanija je rekla za NBC Njuz: "Nemamo nikakvo prisustvo u Ruskoj federaciji". Kompanija je takođe rekla da će "fotografije biti odmah izbrisane sa naših servera nakon što avatari budu spremni".

 

 

Ljubitelji avatara vole njihov novi izgled bez obzira na rizik.

BONUS VIDEO - Ispovest Velke Gelić, majke koja je dala svoj bubreg

Komentari (0)
Loading