Udala se sa 14 godina: Danas odgaja DEVETORO dece dok žali za svojim ŽIVOTOM

K.Ć. Vesti 13.12.2022 11:37 0

Humanitarna kriza u Avganistanu poprimila je dosad neviđene dimenzije

Udala se sa 14 godina: Danas odgaja DEVETORO dece dok žali za svojim ŽIVOTOM

Shutterstock

Nema para, nema posla, a ljudi se svakodnevno suočavaju sa glađu. U najgoroj situaciji su žene i devojke koje, osim što žive u krajnjem siromaštvu, nemaju nikakva prava. Jagoda Grondečka, novinarka specijalizovana za bliskoistočna pitanja, prati situaciju na licu mesta.

Novinarka redovno prenosi priče avganistanskih žena na društvenim mrežama. Na svom Instagram profilu ona pokazuje dramatičnu realnost sa kojom se svakodnevno suočavaju žene koje su onesposobili talibani.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jagoda (@grondecka)

 

"Udala se sa 14 godina, druga žena 50-godišnjeg muškarca"

Jedna od njih je Džamila, čiju je priču ispričala novinarka.

„Gospođa Džamila, 38. Potiče iz provincije Logar, u njenom samom centru – živi na periferiji glavnog grada pokrajine, grada Pul-e Alam. Udala se sa 14 godina, druga supruga 50-godišnji muškarac. Zašto? Njen otac je takođe želeo da se ponovo oženi, ali nije imao novca da plati svoju buduću ženu, pa je došlo do razmene. Dao je svoju ćerku, a zauzvrat dobio čovekovu sestru“ – napisao je novinar.

„Džamila kaže da je njen muž bio ljubazan prema njoj, nije je maltretirao niti je udario. Kaže da mu se samo nije svidela prva žena, pa je oženio devojčicu. Rodila mu je devetoro dece. Brinula se o njima poslednje 24 godine njenog života muža i kuće. Nije smela da ide sama na primer u čaršiju ili u druge kuće kod drugarice. Jedina drugarica i poverenica joj je bila sestra njenog muža. Nažalost, nedavno je umrla od raka."

Džamila je ostala sama. Njena deca su prestala da idu u školu – u oskudnom kućnom budžetu nije bilo mesta ni za knjige, ni za sveske, ni za olovku. Džamila žali zbog ove činjenice. Ona sama nije išla u školu.

„Svaka majka bi volela da joj deca budu obrazovana“, kaže ova 38-godišnjakinja. „Jako sam tužna što moji ne mogu da idu u školu, ali mi nemamo novca“, kaže Džamila u intervjuu Jagodi Grondecki.

"Moj život nije dobar. Život žene treba da bude drugačiji"

Džamila, u intervjuu je rekla da žali zbog svoje sudbine, bezperspektivnosti i gubitka svih prava. Njene reči su dirljive.

„Gospođa Džamila smatra da žene treba da imaju više slobode, da mogu da idu i slobodno šetaju ulicama da idz na posao ili da odluče za koga žele da se udaju – ili da barem mogu da odbiju ako je budući verenik mnogo stariji od nje. 

U julu, Džamilu i dom njene dece oštetio je poplavni talas koji je zahvatio nekoliko avganistanskih provincija. Žena sada živi u kući posle smrti muža. Njen najstariji sin radi kao najamni radnik i radi za najnižu platu. Njihova cela devetočlana porodica živi od novca koji on zarađuje.

BONUS VIDEO - Ispovest Velke Gelić, majke koja je dala svoj bubreg

Komentari (0)
Loading