Zbog NEIZLEČIVE bolesti morala je da uradi TRANSPLATACIJU: Nikako nije smela da ZATRUDNI, a onda se dogodilo čudo

K.Ć. Vesti 13.12.2022 12:58 0

Gospođa Patricja (22 godine) je sa 19 godina bila podvrgnuta transplantaciji pluća

Zbog NEIZLEČIVE bolesti morala je da uradi TRANSPLATACIJU: Nikako nije smela da ZATRUDNI, a onda se dogodilo čudo

Shutterstock

To je bilo neophodno zbog neizlečive bolesti, cistične fibroze. Tri godine nakon zahvata, uprkos velikom riziku, zatrudnela je. Veliki san se ostvario! Rodila je zdravu ćerku Polu u Centru za zdravlje žena i novorođenčadi na Medicinskom univerzitetu u Varšavi. Ovo je prvi takav porođaj u Poljskoj!

Odluka da ima dete nije bila laka za ženu posle transplantacije pluća. San o detetu bio je toliko jak da je Patrica odlučila da rizikuje.

Bilo je stresa, živaca, ali smo se borili

- Moj muž i ja smo zaista želeli da imamo bebu - kaže srećna mama. - Bili smo pod stresom, bilo je živaca, ali trudnoća je prošla bez problema, nije bilo tako loše - prenosi poljski Fakt.

- Gospođa Patrica je bila pacijent od posebne brige zbog transplantacije pluća. Bila je izloženija infekcijama zbog uzimanja lekova za sprečavanje odbacivanja transplantata, a rizik od dobijanja gripa ili COVID-a bio je visok - objašnjava dr. Zurika Jahira-Zienievicz iz Varšavskog centra za zdravlje žena i novorođenčadi.

Mala Pola nije htela da čeka

Ipak, sve se završilo srećno, iako je bilo trenutaka užasa. Porođaj je planiran u 38. nedelji, ali mala Pola nije htela da čeka.

- Gospođa Patrica me je pozvala u 6 sati ujutru u 37. nedelji i rekla da joj je pukao vodenjak - kaže dr hab. Zurik Jahir-Zienievicz.

Već se znalo da Pola treba da se rodi carskim rezom. Problemi su počeli nakon što je majka dobila anesteziju.

- Primetili smo da je nakon davanja anestezije detetov broj otkucaja srca pao sa 130-140 otkucaja na pojedinačne otkucaje, dete je moralo brzo da se izvuče.

Sve će biti u redu

- Dete smo prebacili na odeljenje intenzivne nege – kaže Jacek Lipa, neonatolog koji je zbrinuo Polu. - Prvog dana detetu je bila potrebna respiratorna podrška, ali mu se stanje veoma brzo popravilo i sledećeg dana više nije bilo potrebno.

- Osećamo se veoma dobro. U bolnici je bila lepa atmosfera, ali mi smo srećni što smo se vratili kući - rekla je gospođa Patrica.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading