Idete uskoro na BABINE? Ako planirate posetu novorođenčetu, ovo su PRAVILA koja moraju da se ispoštuju!

Vesti 07.03.2023 21:00 0

Bitno je da obratite pažnju na sve ove stavke

Idete uskoro na BABINE? Ako planirate posetu novorođenčetu, ovo su PRAVILA koja moraju da se ispoštuju!

unsplash.com

U našem narodu računa se 40 dana izgleda za sve, pa tako i 40 dana od rođenja bebe. Ovih 40 dana su poznatiji kao babine. Postoji mnogo običaja i verovanja vezanih za njih. 

Činjenica je da nakon porođaja treba da prođe neko vreme dok se beba prilagodi na vanmaterični život, porodilja oporavi od porođaja i dok se jednostavno mama i beba naviknu jedna na drugu.

U toku tih 40 dana,  dolazi najbliža rodbina da vidi bebu, dok prijatelji i ostali ne tako bliski rodovi treba da sačekaju da th 40 dana prođe. 

Međutim, treba biti obazriv kada idete prvi putu u posetu bebi.

Ovo je nekoliko pravila kojih treba da se pridržavate i zapamtite da su u tom momentu najbitniji beba i majka, a ne vi.

Idete uskoro na BABINE? Ako planirate posetu novorođenčetu, ovo su PRAVILA koja moraju da se ispoštuju!

Shutterstock

 

 

Uvek pitajte majku kada joj odgovara da dođete. Majke su kada dobiju dete često ranjive, nezadovoljne svojim izgledom, neorganizovane, možda im smeta što im je kuća u haosu i slično. Tako da ukoliko žele da im bude lepo što ste im u gostima, gledajte da ispoštujete vreme koje njima odgovara, a vi svoje obaveze prilagodite taj dan.

Ovog puta nemojte da se ponašate kao gost, gledajte da pomognete, priskočite ako nešto treba, možda možete da se ponudite i da operete sudove ili vi skuvate kafu, sve zavisi koliko ste bliski. 

Naravno, nije na odmet ni da vi donesete nešto za klopu, mada obično porodica želi da ugosti drage ljude koji im dolaze, pa to ne treba da vas opterećuje mnogo.

Majke novorođenčeta zabrinute su zbog moguće zaraze. Novorođenče nema jak imunitet pa čak i mala infekcija može napraviti problem. Zbog toga u posetu bebi nemojte ići ako ste bolesni ili ste bili u blizini bolesnih ljudi. Nemojte dovoditi decu čak i ako nisu bolesna. Operite ruke kad stignete i nikako ne ljubite dete.

Suzdržite se suvišnih komentara oko izgleda  majke i kuće, pa čak i ako je u šali, i za kraj ono najbitnije, nemojte zasesti.

Iako su posete novorođenčetu zabavne, trebate otići na vreme jer majka mora da odspava, bude s bebom ili odgleda svoju omiljenu seriju. Pobrinite se da joj pružite tu priliku, a vremena za druženja će biti još mnogo, kada beba malo poraste. 

Naravno, ne zaboravite da ponesete i poklon, ali verujemo da vam je to prva stvar na koju ste pomislili kada ste odlučili da idete u posetu.

BONUS VIDEO 

 
Komentari (0)
Loading