Ovu hranu MORATE da izbegavate u trudnoći: Možete ozbiljno ugroziti vaše i bebino zdravlje

Vesti 29.12.2022 09:50 0

U trudnoći je dobro da unesemo neke promene i prilagođavanja u našu rutinu i način života, jer sada naše telo ima drugačije potrebe i jedna od glavnih promena je hrana

Ovu hranu MORATE da izbegavate u trudnoći: Možete ozbiljno ugroziti vaše i bebino zdravlje

Shutterstock

Postoje određene namirnice za koje postoji veća verovatnoća da sadrže štetne mikroorganizme koji prolaze kroz placentnu barijeru i mogu da utiču na bebu, pa se u ovoj fazi ne preporučuju:

Morski plodovi i riba sa velikom količinom žive

Previše žive može štetiti bebinom nervnom sistemu u razvoju. Morski plodovi mogu biti odličan izvor proteina, a omega-3 masne kiseline u mnogim ribama mogu podržati razvoj mozga i očiju bebe. Međutim, neke ribe i školjke sadrže potencijalno opasne nivoe žive i preporučuje se da ih izbegavate, kao što su: marlin, crepljiva riba, kraljevska skuša, velikooka, sabljarka, ajkula, pangasius, tilapija. 

Šta možete jesti tokom trudnoće? Inćune, haringu, niskokalorična konzervirana tuna, bakalara, soma, pacifičke ostrige, tarpon, losos, sardine, i pastrmka.

Sirovi ili polu-sirovi morski plodovi i riba

Sirova ili nedovoljno kuvana riba i školjke mogu biti kontaminirane štetnim bakterijama ili virusima. Na primer: suši, sašimi i sirove ostrige ili školjke. U redu je jesti dimljene školjke. 

riba

Shutterstock

 

Nedovoljno kuvano meso i sirovo ili nedovoljno kuvana jaja

Ako jedete ovo imate povećan rizik od bakterijskog trovanja hranom tokom trudnoće. Izbegavajte rashlađene paštete i mesne paste. Jaja kuvajte dok se žumanca i belance ne stvrdnu. 

Voće i povrće koje nije oprano

Pažljivo operite sve sirovo voće i povrće da biste uklonili sve štetne bakterije. Izbegavajte sirove klice bilo koje vrste, to uključuje lucerku, detelinu, rotkvu i pasulj munga, koji takođe mogu sadržati bakterije koje izazivaju bolesti. 

Višak kofeina

Vaš doktor može preporučiti izbegavanje kofeina ako je moguće, ili ograničavanje količine kofeina koju konzumirate u ishrani tokom trudnoće na manje od 200 miligrama dnevno. Ovo je jednako više od jedne velike ili dve male šoljice dnevno, iako nedavna studija pokazuje da čak i u količinama koje se smatraju bezbednim, kofein može uticati na težinu bebe pri rođenju. Zapamtite da kofein nalazimo i u čokoladi i nekim bezalkoholnim pićima.

Ovu hranu MORATE da izbegavate u trudnoći: Možete ozbiljno ugroziti vaše i bebino zdravlje

pixabay

 

Biljni čaj

Izbegavajte da pijete biljne čajeve osim ako vam vaš lekar to ne kaže, uključujući vrste biljnih čajeva koji se prodaju posebno za trudnice.

Alkohol

Alkohol je potpuno zabranjen tokom trudnoće. Pošto ne postoji minimalna sigurna količina, najbolje je da ga potpuno izbegavate. Ono što majka popije stiže do bebe, a upotreba alkohola u trudnoći je najčešći ne-genetski uzrok mentalne retardacije. 

Imajte na umu da konzumacija alkohola tokom trudnoće nosi povećan rizik od pobačaja i intrauterinog mrtvorođenja. Konzumacija alkohola takođe može dovesti do fetalnog alkoholnog sindroma, koji može izazvati deformitete lica i intelektualnu nesposobnost.

Sada, ako ste zabrinuti zbog alkohola koji ste pili pre nego što ste saznali da ste trudni ili mislite da vam je potrebna pomoć da prestanete da pijete, obratite se svom lekaru.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading