Mogu li da imam BLIZANCE? Pet faktora utiče na njihov RAZVOJ, ne morate da ih imate u porodici

Vesti 29.12.2022 17:00 0

Rađanje blizanaca je posebno, a proverite i da li ste vi kandidat da ih imate, jer nije bitno samo da li ih imate u porodici.

deca

Shutterstock

Blizanci su posebno iskustvo za roditelje, a koliko god da nije lako gajiti dve bebe odjednom, prelepo je! Blizanci mogu da budu jednojajčani i dvojajčani, a evo kako nastaju.

Jednojajčani blizanci nastaju tako što se oplođena jajna ćelija razvija u dva embriona, a svaki ima iste gene, koji će se kasnije razvijati u dva ploda sa istim telesnim karakteristikama. Kada su u pitanju dvojajčani, do njih dolazi kada žensko telo tokom ovulacije otpusti dve jajne ćelije koje oplode dva različita spermatozoida, a bebe koje se razvijaju od njih, većinom nisu potpuno identične, piše Yumama.

U poslednjih desetak godina, sve je veći broj blizanaca, što se uglavnom događa zbog toga što raste i broj potpomognutih oplodnji. Međutim, uopšte nije retko ni da se blizanci dobiju prirodnim putem, a na to može da utiče životna dob majke, visina, težina ali i genetika.

Odavno je poznato da žene koje imaju blizance u svojim porodicama, češće i same dobijaju blizance. Kada je u pitanju pol blizanaca, statistika kaže da je više muških nego ženskih, ali kada je reč o trojkama, tu se brojke menjaju u korist devojčica.

Ovo su faktori koji povećavaju šansu za blizanačku trudnoću:

  • Porodično nasleđe
  • Prethodne blizanačke trudnoće
  • Lekovi za plodnost
  • Godine
  • Ako ste imale već nekoliko trudnoća

 

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading