Šta je SSP terapija? Slušanje muzike umesto dugih sati razgovora sa terapeutom

Vesti 02.01.2023 10:03 0

Loše raspoloženje, depresija i apatija ili, s druge strane, nervoza, agresija i problemi sa kontrolom besa. Različiti emocionalni problemi često imaju sličan izvor, a to je neravnoteža nervnog sistema, najčešće uzrokovana hroničnim stresom

Šta je SSP terapija? Slušanje muzike umesto dugih sati razgovora sa terapeutom

pixabay

Inovativni terapeutski alat Safe Sound Protocol, utičući na telo, omogućava vam da podesite istrošene nerve poput žica za klavir.

Kada tražimo načine da izlečimo emocionalne probleme, naša prva pomisao je tipična psihoterapija: kancelarija sa kaučem, maramicama, u suzama i satima razgovora sa terapeutom. To je zaista dug, naporan i veoma zahtevan proces.

Postoji mnogo terapijskih alata i još se razvijaju novi, zasnovani na još uvek ne u potpunosti istraženim oblastima psihologije. I iako tema teorije Stivena Porgesa već neko vreme cveta na Zapadu, kod nas tek čini prve stidljive korake.

Polivagalna teorija. Preko tela do psihe

Polivagalna teorija objašnjava ljudsko ponašanje mehanizmima simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema, u kojima vagusni nerv igra glavnu ulogu. To je najduži nerv u ljudskom telu. Obuhvata sve velike unutrašnje organe. Počinje od produžene moždine u mozgu, prolazi kroz vratnu kičmu do mišića larinksa, ždrela, mekog nepca i jednjaka, bronhija, dušnika i pluća, a zatim do srca i želuca. Okružuje pankreas, slezinu, jetru, bubrege, nadbubrežne žlezde, tanko i delimično debelo crevo.

U polivagalnoj teoriji govorimo o tri nivoa odgovora na stres: osećaj sigurnosti i opuštenosti, koji kontroliše ventralni vagusni nerv, odgovor bori se ili beži, koji kontroliše simpatički nervni sistem, i zamrznutost, stanje povezano sa osećanjem beznađa i depresije, koje aktivira dorzalni deo. 

U stanju sigurnosti odmaramo se, razvijamo i ulazimo u autentične društvene odnose. Tokom „bori se ili beži“ dobijamo energiju i motivaciju za delovanje. A "smrzavanje" je takav hitan režim, zahvaljujući kojem možemo preživeti izuzetno tešku situaciju, na primer traumu, i ne poludeti. Problem je što je za mnoge od nas ovaj komplikovani mehanizam jednostavno neregulisan. Dešava se da smo dugo zaglavljeni u pogrešnom stanju.

Do sada je u psihoterapiji preovladavao pristup odozgo prema dole. Sagledavanje misli, razumevanje i objašnjenje. Međutim, polivagalna teorija pristupa ovoj temi malo drugačije. Postavlja sebi cilj akcije odozdo prema gore. U ovom slučaju, preko tela želimo da utičemo na psihu.

- Već neko vreme koristim znanje o vagusnom nervu, kako privatno, tako i profesionalno. Čitao sam naučne studije Stivena Porgesa, posegnuo sam i za studijama osteopata koji specifičnom stimulacijom veoma fizički rade na njenoj ravnoteži. I ispostavilo se da da bi se vagusni nerv vratio u harmoniju, nije uvek potrebno toliko kopanje po glavi. Ponekad je potrebno samo malo vežbe. Tokom ove pretrage, konačno sam pronašla SSP – još jednostavnije sredstvo zasnovano na polivagalnoj teoriji – rekla je Kamila, psiholog iz Varšave, koja je pre izvesnog vremena sama isprobala SSP za ofeminin.pl.

Šta je SSP?

Safe Sound Protocol je pravilno formatirana muzika, zahvaljujući kojoj možemo regulisati svoj nervni sistem. Tačnije, preko srednjeg uha dolazimo do vagusnog nerva i individualno odabranom stimulacijom uspostavljamo prirodnu ravnotežu. Nudi vrstu podrške koja je zaista jednostavna za korišćenje.

– Da biste slušali, potrebni su vam samo telefon ili tablet i slušalice. Zahvaljujući mogućnosti daljinskog korišćenja, dostupan je bilo gde u svetu. Možete ih u potpunosti primeniti u privatnosti svog doma - kaže Ana Bolanovska, psihoterapeut i sertifikovani praktičar SSP za pomenuti portal.

SSP u praksi

– SSP sam otkrio kada sam tražio alat koji bi efikasno pomogao mojoj ćerki da prevaziđe svoje emocionalne probleme. Zbog svoje prethodne imunodeficijencije tokom karantina, nije mogla da učestvuje u aktivnostima koje nudi njena škola. Ostala je kod kuće skoro dve godine. Zajedno sa suprugom birali smo njeno biološko zdravlje, ali je njena psiha, nažalost, mnogo patila - priča Kamila.

– Ćerka je bila apatična, imala je simptome depresije, nedostajali su joj ljudi i prijatelji. Nije verovala da će ikada imati prijatelje. Potpuno je izgubila volju da napusti kuću. Pala je u apatiju, u začarani krug i polako nastajala u svoj svet. Znala sam da je uravnotežen vagusni nerv u velikoj meri odgovoran za lako uspostavljanje kontakta i vezu sa drugom osobom. Efekat je bio da je nakon SSP-a ćerka postala hrabrija i počela da upoznaje nove ljude. Imala je ideje i realizovala ih – dodaje Kamila.

Ne samo da je njena ćerka imala koristi, nego je imala koristi i cela porodica jer su SSP probali svi u porodici.

– Redovnost donosi odlične rezultate, a moj muž je savršen primer. Čini se da je ovo najveća promena za njega. Svakog dana je stalno u pokretu, a kada bi se nešto desilo na poslu, reagovao je sa mnogo besa. Posle SSP se smirio, usporio i kada je reč o eksplozivnim reakcijama – kaže Kamila za ofeminin.pl.

Safe Sound Protocol. Lek za skoro sve?

Prema rečima Ane Bolanovske, psihoterapeuta i akreditovanog specijaliste SSP, spektar primene ovog alata je veoma širok. Možemo ga uspešno koristiti u sledećim situacijama:

  • kod osećaja opasnosti
  • kao priprema za redovnu psihoterapiju
  • nezadovoljavajući, pogoršani društveni odnosi
  • efekti tzv dugi covid uključujući deregulaciju autonomnog nervnog sistema
  • tenzijske glavobolje
  • problemi sa koncentracijom
  • posledice prošlih trauma
  • opsesivno kompulzivni poremećaj
  • poremećaji u ishrani
  • poremećaji u procesuiranju i integraciji spoljašnjih stimulusa, npr. senzorna dezintegracija
  • poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD)
  • selektivna i generalizovana preosetljivost na zvukove
  • poremećaji spavanja
  • poremećaji govora 
  • Poremećaji autističnog spektra (ASC)

Protokol bezbednog zvuka korak po korak

SSP je 5-časovni protokol podeljen na pojedinačne korake u trajanju od jednog sata. U zavisnosti od uzrasta klijenta, bira se protokol za decu ili za odrasle. Mehanizam rada i jednog i drugog je isti, razlikuju se samo po vrsti muzike. Trajanje sesije slušanja i frekvencija sa kojom se koristi SSP prilagođeni su potrebama i mogućnostima nervnog sistema klijenta.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading