Jedna namirnica poboljšava KVALITET majčinog mleka: Potrebno ju je konzumirati tokom TRUDNOĆE, doktori potvrdili koje su prednosti za dete

Vesti 04.01.2023 15:05 0

Konzumacija ove hrane tokom trudnoće poboljšava kvalitet majčinog mleka

Jedna namirnica poboljšava KVALITET majčinog mleka: Potrebno ju je konzumirati tokom TRUDNOĆE, doktori potvrdili koje su prednosti za dete

Shutterstock

Konzumacija ekstra devičanskog maslinovog ulja tokom trudnoće poboljšava kvalitet majčinog mleka, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Chemistry, a piše Independent.

Maslinovo ulje je bogato omega-3 i omega-6 mastima koje stimulišu rast deteta. Oni čak prolaze placentnu barijeru, poboljšavajući razvoj deteta u materici.

- Ovo je prva studija koja izveštava o prenosu biljnih jedinjenja ekstra devičanskog maslinovog ulja sa majke na potomstvo tokom dojenja - rekla je vodeći autor studije, dr Marija Rodrigez-Lagunas.

Nalazi su zasnovani na ženkama pacova koje su hranjene maslinovim uljem šest nedelja. Analizom uzoraka krvi identifikovani su hemijski derivati kod majki i njihovih mladunaca. Antioksidansi zvani hidroksitirosol i tirozol uništavaju slobodne radikale koji oštećuju DNK.

- Naši rezultati podržavaju tvrdnju da ishrana obogaćena ekstra devičanskim maslinovim uljem može promeniti ili čak povećati hemijski sadržaj majčinog mleka - što ima potencijalne zdravstvene koristi za bebu. Štaviše, obećavajući nivoi jedinjenja maslinovog ulja i njegovih metabolita otkriveni su u plazmi potomaka - objašnjava dr Rodrigez-Lagunas.

Majčino mleko je najbolja hrana za bebe. Sadrži esencijalne hranljive materije, hormone i antitela koja štite od infekcija i metaboličkih bolesti. Dojenje takođe pruža mnoge kratkoročne i dugoročne koristi za majku - uključujući smanjenje rizika od raka dojke.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je lako svarljivo i pomaže radu želuca i sprečava zatvor i grčeve. Pomaže u apsorpciji vitamina D, koji je važan za rast beba i dece jer reguliše kalcijum. Takođe, podstiče unos minerala koji su neophodni za jačanje kostiju i mišića, što deci daje dodatnu zaštitu od preloma kostiju u ranim godinama i smanjuje rizik od osteoporoze u starosti.

Maslinovo ulje snižava nivo lošeg holesterola, koji u velikoj meri doprinosi gojaznosti, koja pogađa svako treće dete između šest i devet godina. Zbog toga lekari preporučuju zamenu životinjskih masti ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Niži rizik od astme zabeležen je i kod dece majki koje su konzumirale maslinovo ulje tokom trudnoće. Utvrđeno je da njihove bebe imaju razvijeniji imuni sistem i manji rizik od rinitisa i alergija.

U Hrvatskoj pedijatri preporučuju korišćenje maslinovog ulja za pripremu čvrstih obroka za bebe starije od šest meseci i malu decu. U Italiji čak preporučuju dodavanje maslinovog ulja u mlečnu formulu kako bi požnjeli sve njegove prednosti, posebno za bebe koje pate od grčeva.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading