Devojčica (12) izumela jestivu FLAŠU: "Eco-Hero" potpuno u duhu nultog otpada

Vesti 05.01.2023 18:30 0

Svakog dana širom sveta ljudi kupuju oko 1,4 milijarde plastičnih flaša za vodu za jednokratnu upotrebu

Devojčica (12) izumela jestivu FLAŠU: "Eco-Hero" potpuno u duhu nultog otpada

Shutterstock

Pokušavajući da utole žeđ, zagađuju životnu sredinu tonama plastike, od kojih se manje od 10 odsto reciklira. Prazne boce plutaju u okeanima i pobacane po plažama, ali i motivišu mlade istraživače da deluju.

Medison Čekets je 12-godišnja učenica iz grada Igl Mauntin u Sjedinjenim Državama , koja je odlučila da se bori protiv sveprisutne plastike koja zagađuje životnu sredinu i predstavlja pretnju za životinje i biljke. Za tu svrhu osmislila je ekološku flašu u kojoj nema ni grama plastike. Svoj projekat nazvala je "Eko-heroj".

Učenica protiv zagađenja plaža

Koja je ekološka prihvatljivost njenog pronalaska? "Eco-Hero" je flaša potpuno u duhu nultog otpada. Napravljen je od jestivih proizvoda, tako da nakon ispijanja sadržaja može da se jede. Flašica je i biorazgradiva, pa oni koji ne vole da jedu takvu strukturu mogu je bez grižnje savesti baciti.

Medison Čekets je bila inspirisana prizorom zatrpanih plaža u Kaliforniji, gde već godinama odmara sa porodicom. „Plaža je jedno od mojih omiljenih mesta. Videvši je prepunu flaša za vodu za jednokratnu upotrebu navelo me je da pomislim da to mora da se promeni“, priznala je ona u intervjuu za Smithsonian Magazine.

Da bi proizvela neobičnu bocu, Medison je koristila metodu obrnute sferifikacije, koja se godinama koristi u gastronomiji, a tačnije u molekularnoj gastronomiji. Tako su nastala jela u poznatom španskom restoranu El Bulli.

„Eko-heroj” nije kao flaša, ali ima istu funkciju

Glavni sastojak „Eko-heroja” je kalcijum laktat, čiji rastvor je Medison stavila u silikonski kalup i potopila u rastvor kalijum alginata – koji se nalazi u smeđim algama – a zatim stavila u zamrzivač na sedam minuta, što omogućio je formiranje gel membrane za zaštitu vode. Konačni sastav flaše uključuje i limunov sok, vodu i ksantan gumu. Cena izrade jedne boce kod kuće je oko 1.300 dinara.

„Napravila sam mnogo testiranja da bih membranu učinila dovoljno jakom da se ne istopi u mojim rukama“, rekla je devojčica. „Mnogo puta kada sam pokušala da je podignem jednostavno se raspala i to je bio jedan od najvećih problema“, dodala je ona. Ali na kraju je uspla.

Da bi testirala koliko je „Eko-heroj” bio izdržljiv, Medison je jednu stavila u rastvor vode i limunovog soka, koji je držala u frižideru što je duže moguće. Gel membrana koja formira bocu je pukla nakon tri nedelje.

Ideja američke učenice nije prvi pokušaj da se napravi flaša za vodu koja ne zahteva upotrebu plastike. Sličnu ideju ranije su osmislili studenti Univerziteta u Londonu, koji su 2014. godine kreirali jestivu bocu pod nazivom Ooho Vater. Njihova boca imala je kapacitet od samo 50 ml i napravljena je od rastvora kalcijum hlorida, a nije sadržavala limunov sok ili ksantan gumu. Madison je priznala da je Ooho Vater bio jedan od njenih izvora inspiracije, ali je želela da stvori nešto veće i trajnije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading