Kratko i najpopularnije ŽENSKO IME: Nose ga devojčice koje su bajkovite i lepe kao SAN

Vesti 08.01.2023 21:00 1

Prelepo žensko ime koje odoleva vremenu i dalje je jedno od najpopularnijih u Srbiji

Kratko i najpopularnije ŽENSKO IME: Nose ga devojčice koje su bajkovite i lepe kao SAN

Shutterstock

 

Prelepo žensko ime koje je toliko popularno da smo sigurni da znate makar jednu žensku osobu koja ga sa ponosom nosi. Ovo kratko ime je toliko zvučno da nema ni nadimak.

Etimologija imena Sanja je višestruka. Dugo se smatralo da je ovo žensko ime nastalo od muškog imena Aleksandar, te da, shodno tome, označava osobu koja je braniteljka, odnosno zaštitnica ljudi. Po drugoj teoriji, ime Sanja nastalo je od glagola “sanjati” i odnosi se na osobu koja je bajkovita i, kako se to u narodu kaže, lepa kao san.

Postoji još jedna teorija o nastanku imena Sanja. Po njoj, ime je nastalo od arapskog imena Sani koje označava posebnu, blistavu i neodoljivu ženu čija fizička lepota očarava.

Konačno, u zemljama nemačkog govornog područja ime Sanja odnosi se na mudru, pametnu i trezvenu ženu. Iako se u svetu ime Sanja daje i devojčicama i dečacima, na našim prostorima ovo ime češće je namenjeno devojčicama.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
zora
09.01.2023 11:56

Nose ga devojcice koje su bajkovite i lepe kao san. Ovo je vredjanje svi ostalih devojcica koje vi smatrate ruznim ovakvim naslovom. Na rodjenju se nezna koliko lepo ce biti jedno dete a tada se daje ime detetu. Elizab Harle ima sina koji je ustvari RUZAN svojom lepotom za musku osobu. Lici na zenu i nebi volela da sam na njegovom mestu.