Branko Kockica je u emisiji davao deci da piju RAKIJU: Osamdesetih godina je to bila DOBRA šala, a danas bi bio SKANDAL epskih razmera

Vesti 11.01.2023 20:10 0

Emisije Branka Kockice uvek bude nostalgiju i žal za "bezbrižnim" detinjstvom. A da su vremena bila totalno druačija od ovih danas, vidi se po konceptu njegovih emisija

Branko Kockica je u emisiji davao deci da piju RAKIJU: Osamdesetih godina je to bila DOBRA šala, a danas bi bio SKANDAL epskih razmera

Printscreen/Youtube

 

Kada pomenemo "detinjstvo" iz perioda 80- tih godina u bivšoj Jugoslaviji, ne možemo a da ne izdvojimo Branka Kockicu kao junaka tog doba. Čoveka koji je svojom harizmom i pojavom ulepšavao mnoga detinjstva. Još uvek samo na platformi poput Jutjuba možemo da pogledamo neke od njegovih nezaboravnih emisija iz serijala "Kocka, kocka, kockica".

Danas su ti mališani koji su okupljeni oko Branka Kockice, uveliko stasali da budu roditelji, ali se postavlja pitanje da li bi njima u današnje vreme takav vid šale bio interesantan ili ipak "politički nekorektan".

 

U jednoj od svojih epizoda Branko daje deci da piju rakiju, što je on smatrao vidom dobre zabave, a što bi danas svakako bilo okarakterisano kao loš odnos prema deci i loš primer za namlađe gledaoce.

Pretpostavka je da u flaši nije bila zaista rakija, nego je vrlo moguće da je bio neki sok od jabuke i Brankova želja da se deca osete kao odrasli ljudi. 

Specifičnost ove kultne Brankove emisije je bila u tome što je popularni Kockica umeo na sebi svojstven način da ostvari interakciju sa najmlađom populacijom. Nastojao je da svako od njih učestvuje u konverzaciji, da izrazi svoje mišljenje, drugim rečima da se oseti korisnim i zrelim.

Neretko smo svi u detinjstvu bar jednom imali priliku da nam deda ili neki drugi muški odrasli član porodice u čašu sipa malo pene od piva ili kao bebama umoči cuclu u rakiju. Naravno, činili su to da se i oni sami zabave.

Savremena psihologija ističe važnost poistovećivanja deteta sa odraslim, kako bi i ono bilo ravnopravan član društva. Ako to uzmemo u obzir neizbežno je da zaključimo da je Branko imao svoj metod da decu učini "važnom" i "odraslom".

Činjenica je da društvo ide u nekom boljem smeru, šire se vidici i radi se na podizanju svesti o svim važnim društvenim pitanjima, ali ne treba dozvoliti da usiljena "norma" uništi humor, uništi osmeh i rasterećeno detinjstvo.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading