Terapeuti otkrivaju: Ovih pet stvari suštinski govore da li će vaš brak opstati

Vesti 27.01.2023 08:30 0

Iako svi želimo da verujemo da će privlačnost i zaljubljivanje trajati večno, brak nikako nije garancija večnog srećnog života i ljubavi i zahteva stalan rad. Međutim, ako prepoznate ove znakove u svom braku, stručnjaci kažu da je to verovatno dokaz da će trajati...

Terapeuti otkrivaju: Ovih pet stvari suštinski govore da li će vaš brak opstati

Shutterstock

1. Oboje ste podjednako posvećeni svojoj vezi

Ako ste vi i vaš partner podjednako uloženi u svoj brak, to je odličan znak. „Dobar brak zahteva otvorenu i iskrenu komunikaciju sa obe strane i spremnost na kompromise kada je to potrebno“, kaže Sara Votson, trener i izvršni direktor iz BPTLAB-a za najbolji život. "Ulaganje u vaš brak je važno jer vam omogućava da razvijete dublje razumevanje jedno drugog. Kada supružnici ulože vreme u vezu, razvijaju osećaj sigurnosti i njihova veza postaje jača", dodaje on. Čak i najbolji brakovi zahtevaju posao, a ako obe strane urade sve što je potrebno, već ste dobili pola bitke.

2. Dobri ste prijatelji

Ume li vas vaš suprug da vas nasmeje? Volite li da provodite vreme zajedno? Možete li da mu se poverite? Sve su to odlike dobrog prijateljstva, koje može da bude važno koliko i seksualna hemija. Dok leptirići mogu da izblede tokom  godina, prijateljstvo izdržava test vremena.

"Kad vi i vaš supružnik jedno drugo smatrate dobrim prijateljem, to je znak otpornosti na razvod", kaže Suzan Degges-White, iz "Choosing Therapy". "Prijateljstvo zahteva uzajamno poverenje, iskrenost i podršku, a sve to mora da postoji i kako bi romantična veza napredovala."

Istraživanja su pokazala da parovi koji imaju dobro prijateljstvo "imaju i veći postotak ukupnog zadovoljstva u braku".


3. Ne izbegavate međusobne sukobe

Iako svađa nikada nije zabavna, to što ste  u stanju da se suočite sa svojim partnerom je zapravo dobar znak. „Važno je da i vi i vaš supružnik znate da je izvesna količina sukoba ili neslaganja neizbežna, ali i da ne bežite od zajedničkog rada na pronalaženju načina da se slažete“, kaže Deges-Vajt. „Diskusije i argumenti su alati koji vam pomažu da postignete zajedničko razumevanje.“ U studiji koju je sprovela Međunarodna asocijacija za istraživanje veza, naučnici su analizirali parove tokom pandemije i proučavali kako su međusobno rešavali sukobe, a rezultati su otkrili da se parovi koji su izbegavali sukobe osećali manje ispunjeno u svojim vezama od onih koji su se potrudili. da ih zajedno rešimo.rešimo. Ključno je da čak i kada se ne slažete, nađete način da budete otvoreni i iskreni, a ne ćutljivi i ogorčeni.


4. Oboje dobro upravljate novcem

Ako ste voljni da razgovarate o svojim dugoročnim finansijskim ciljevima i na istoj ste strani kada je reč o potrošnji, to je dobro za vašu budućnost. „Biti svestan svojih prihoda, računa i potrošnje je znak da će vaš brak trajati“, kaže Robert Hinojosa iz Choosing Therapy. "To znači da nema skrivenih kupovina i da komunicirate o velikim kupovinama ili drugim finansijskim odlukama." ako ovo može biti izazovna tema, iskrenost u vezi sa svojim finansijama će vam dugoročno pomoći. „Važno je da bude jasno i da se dogovorimo ko je odgovoran za određene finansijske odluke i da se oseća poverenje i sigurnost u tom aspektu odnosa“, dodaje Hinojosa.


5. Oboje imate identitet izvan vaše veze

Treba da budete nezavisni, da imate osećaj sopstvenog identiteta i da uživate u vremenu koje provodite sami i sa prijateljima, bez partnera. "Ne morate da provodite svaki budni trenutak zajedno", kaže Deges-White. „I iako se možete okušati u nekim hobijima svog supružnika, takođe bi trebalo da imate prostora za solo aktivnosti i da ne budete obuzeti ljubomorom ili sumnjom u ono što vaš supružnik radi kada nije sa vama. „Naravno da je kvalitetno provođenje vremena sa svojim partnerom ključni sastojak za uspešan brak, ali je isto tako važno biti u stanju da se izrazite kao pojedinac van braka, a ne samo kao nečiji partner ili druga polovina“, dodaje on.



 

Komentari (0)
Loading