Vaši RODITELJI više vole UNUKE nego vas? Sada je jasno zašto BAKE toliko vole svoje mališane!

Najžena Vesti 20.11.2021 13:06 0

Od baka često možemo čuti da su unuci najveće bogatstvo u njihovom životu

Vaši RODITELJI više vole UNUKE nego vas? Sada je jasno zašto BAKE toliko vole svoje mališane!

Printscreen/Facebook

Da je to zaista tako, pokazalo je i istraživanje koje je pokazalo da su bake emocionalnije povezane sa unucima nego sa sopstvenom decom.

Od šezdesetih godina prošlog veka istraživači kao razlog očekivanog životnog veka posle reproduktivnih godina navode druženje sa najmlađima, koji nam, prema ovoj teoriji, pružaju psihološku podršku.

PRIMORANE DA SE PONAŠAJU I ŽIVE KAO MUŠKARCI One su čuvene SESTRE VIRDŽINE, ne gledaju TELEVIZOR godinama, i nikada se NISU UDAVALE!

Neki od najnovijih dokaza ističu da su bake zaslužne za dečju bezbrižnost, blagostanje, kao i za postizanje većeg uspeha. Da bi bolje razumeo šta se dešava, antropolog Džejms Riling je sproveo studiju koja je obuhvatila 50 baka sa najmanje jednim unukom između 3 i 12 godina.

Koristeći magnetnu rezonancu za skeniranje mozga baka dok gledaju fotografije svojih voljenih unuka, dece i odraslih sa kojima nisu u srodstvu, došli su do zanimljivih rezultata.

Ono što se posebno ističe je aktivacija delova mozga povezanih sa emocionalnom empatijom. Bake se rukovode onim što njihovi unuci osećaju kada su u interakciji sa njima. Ako su njihovi unuci srećni, oni su takođe srećni. Ako su tužni ili plaču , oni takođe osećaju svoju tugu i anksioznost - rekao je antropolog. 

Naučnici su izveli sličnu vežbu sa svojim očevima.

Aktivnost kod baka je u proseku bila jača nego kod očeva, mada je bilo i onih koji su imali jednaku aktivnost u tim delovima mozga.

Kada su u pitanju fotografije odrasle dece, bake su aktivirale nešto drugačije delove mozga – one povezane sa kognitivnom empatijom. Naučnici ovo shvataju kao da su bake pokušavale da razumeju svoju odraslu decu kognitivno, a ne emotivno.

Zbog Noletovog uspeha imala je probleme sa druga dva sina: Emotivna ispovest Dijane Đoković o porodičnim problemima koja će vas iznenaditi!

Emocionalna empatija je kada možete da osetite šta neko drugi oseća, a kognitivna empatija je kada na kognitivnom nivou razumete šta neko drugi oseća i zašto.

Ovo može objasniti zašto su bake uzbuđenije kada sretnu unuke nego sa svojom decom. Mala deca su verovatno razvila sposobnost da manipulišu ne samo majčinim mozgom, već i mozgom bake.

Odrasli nemaju ovaj „faktor“, pa ne dobijaju isti emotivni odgovor od svojih roditelja.

Naučnici će sada pokušati da sprovedu studiju o bakama i dekama, ali i drugima koji brinu o deci, kako bi napravili poređenja.
 

Komentari (0)
Loading