Svaki SRBIN ih se plaši: Najčudnija narodna verovanja o ZVIŽDANJU u kući i otvaranju KIŠOBRANA, a da li ovo ubeđenje privlači NAJVEĆU NESREĆU u vaš dom?

Kristijana Ćaćić Vesti 24.11.2021 13:30 0

Koliko ste puta od svojih baka ili roditelja čuli da ne zviždite u kući, kada kinete viču nazdravlje, kucni u drvo ili ne otvaraj kišobran u stanu?

Svaki SRBIN ih se plaši: Najčudnija narodna verovanja o ZVIŽDANJU u kući i otvaranju KIŠOBRANA, a da li ovo ubeđenje privlači NAJVEĆU NESREĆU u vaš dom?

Shutterstock

Zviždanje u kući

Po starom slovenskom verovanju, zviždanje u zatvorenom prostoru, naročito u porodičnom domu može da dozove loše duhove, koji kasnije remete mir i sreću prorodice.

U nekim krajevima su “duhovi” preinačeni u pacove – sve samo da se zanemari činjenica da visokofrekventni zvukovi ponekad mogu da iznerviraju ljude i učine ih napetim ili svađalački nastrojenim.

Da kucnem u drvo – narodna verovanja o isključivanju zlih duhova

Verovanje da ako izjavite nešto što donosi blagostanje i sreću u vaš život, a nakon toga niste kucnuli u drvo, takođe datira jos od paganskih vremena. Pagani su verovali da duhovi žive u drveću, pre svega u hrastovima. Kucanjem u drvo iskazivali su poštovanje i zahvalnost dobrim duhovima i na taj način osiguravali sebi pomoć u borbi protiv zlih sila.

Narodno verovanje o kijanju – znak zdravlja i istinite priče

Verovatno se i vama stalno dešava da nakon što kinete neko obavezno kaže “nazdravlje”? Znate li zbog čega je to tako? Nime, u narodu se veruje da duša prilikom kijanja izađe na nos pa se sa jednom od ovih uzrečica ona vraća nazad u telo!

Postoji još jedno simpatično sujeverje u vezi sa kijanjem kome ste verovatno takođe svedočili. Veruje se da ako neko kine tokom razgovora – ta priča se označava kao apsolutno istinita.

Otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru – loša sreća

Ukoliko slučajno (ili pak namerno) otvorite kišobran u nečijem domu, i velikoj ste mogućnosti da naljutite domaćina. Još odavnina se smatra da otvoren kišobran u zatvorenom prostoru donosi nesreću ukućanima. 

Iako neki istoričari smatraju kako koreni ovog verovanja sežu još u doba drevnog Egipta, verovatnje je da animozitet prema (velikim) kišobranima u zatvoreno prostoru potiče iz perioda viktorijanske Engleske i 18. veka. 

U doba kada su kišobrani postali popularni i proširili se na prostore izvan Kraljevine, bili su prilično nezgrapni i često su povređivali ljude oko sebe. Vremenom se u manje razvijenm zemljama stvorilo sujeverje da otvaranje kišobrana u kući nosi nesreću.

Komentari (0)
Loading