Šta se desi u glavi dečaka (13), pa postane hladnokrvni ubica? Nakon maskara u školi na Vračaru, roditelji postavljaju samo ovo pitanje

J.V. Vesti 03.05.2023 12:28 0

Kako prenose mediji, dečak je navodno bio pod dejstvom narkotika i navodno je već duže vreme bio depresivan i da je prošle godine promenio školu

Šta se desi u glavi dečaka (13), pa postane hladnokrvni ubica? Nakon maskara u školi na Vračaru, roditelji postavljaju samo ovo pitanje

ALO/Aleksandar Nalbantjan

Jutros u 8.30 u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru desio se nezapamćeni masakr. Dečak K.K. (14), učenik sedmog razreda, ušao je u školu i kako se navodi pucao iz očevog pištolja. Ubio je čuvara, osmoro dece, ranio je učiteljicu, a šestoro osoba je u bolnici.  

Kako prenose mediji, dečak je navodno bio pod dejstvom narkotika i navodno je već duže vreme bio depresivan i da je prošle godine promenio školu.

Nakon ovog jezivog masakra i tragedije svi smo zanemeli. Roditelji dece su prestravljeni i svi postavljaju samo jedno pitanje - šta se desilo u glavi dečaka da postane hladnokrvni ubica?

Marija Milenković, pedagog i psihoterapeut, kaže da je sva odgovornost isključivo na roditeljima. 

- Još uvek ne možemo da znamo da li je u dečaku postajala jasna namera da učini to što je učinio, ali je sigurno da je u njemu postojala ogromna agresija. A to sve, najverovatnije, potiče iz porodice i ja bih tu i tražila uzrok ove tragedije. Znate, jako je važno da posmatrate svoju decu ali i da vodite računa kako se ponašate pred njima. Način na koji rešavate sukobe u kući, na poslu, kako rešavate svakodnevne probleme, deca posmatraju, a onda i kopiraju. Drugo pitanje koje bih postavila je zašto je potrebno oružje u kući? Da li je to za ovog dečaka statusni simbol ili simbol snage? Zato je apsolutna odgovornost na roditeljima zašto je dete uopšte ponelo pištolj u školu, zato što se nikada ne zna kada je detetu iskrivljena realnost - rekla je Milenković za "Kurir TV".

I zato je najvažnije od svega da vodite računa kako se ponašate prema detatu ali i da odmah reagujete čim promenite bilo kakvu promenu na detetu.

- Ne ignorisati bilo kakav problem kod deteta, bio on ljubavni, problem sa ocenama, jer to izaziva ogromnu frustraciju kod deteta. Moramo da se prebacimo u tom trenutku na nivo deteta, jer deci to može da predstavlja ogroman problem koji dovodi do ovakvih situacija. Vrlo je važno da vodimo računa o mentalnom zdravlju naše dece i ovo se tiče svih nas, celokupnog društva.

Što se tiče kazne za dečaka, ona smatra je resocijalizacija neophodna, ali i adekvatna kazna i lečenje pod dugogodišnjim nadzorom. 

 

 

Komentari (0)
Loading