Mame ovo je savet za vaše MUŽEVE: Deca koja se igraju sa svojim očevima brže uče i bolje pamte, evo i zašto!

Najžena Vesti 09.12.2021 08:00 0

Očevi koji od malih nogu čitaju svojoj deci doprinose njihovom bržem kognitivnom razvoju. Osim toga, igranje i interakcija oca i deteta može da doprinese boljoj interakciji i boljoj komunikaciji sa spoljnim svetom.

Mame ovo je savet za vaše MUŽEVE: Deca koja se igraju sa svojim očevima brže uče i bolje pamte, evo i zašto!

Pexels

Dokazano je da očevi u prva četiri meseca roditeljstva dožive rast delova mozga koji su uključeni u roditeljsku motivaciju. Promena se događa i za tate i za bebe, koje zahvaljujući očevoj prisutnosti i razigranosti uče da upravljaju svojim emocijama.

Prvih nekoliko meseci je vrlo važno. Od prvih nedelja bebe počinju da uče kako treba da razmišljaju, a tada se razvija i mašta. Proces učenja naziva se kognitivni razvoj i događa se pred vašim očima. Otac doprinosi ovom procesu, a najbolji način da pomognete svom detetu jeste da budete uključeni od početka.

Do dobi od dve godine, bebe prepoznaju boje i oblike.

Studiju je sproveo tim s Imperial Univerziteta u Londonu. Istraživači su snimili očeve kako se igraju sa svojim tromesečnim bebama tri minuta na prostirci na podu, bez igračaka Onda su ih ponovno snimili tokom sesije čitanja knjiga nakon što je dete napunilo dve godine.
Primetili su da su bebe koje su se više igrale sa svojim očevima u dobi od 3 meseca mogle da postignu dobre rezultate na testovima do dve godine, poput prepoznavanja oblika i boja, u poređenju s bebama koje nisu imale prisustvo oca u odrastanju.

Čitanje je odlična aktivnost za malu decu.

U studiji je takođe objavljeno da su čitalačke aktivnosti korisne za pažnju, rešavanje problema i jezik. Stoga su očevi koji su od malih nogu odvojili vreme da čitaju svojoj deci, na miran i strpljiv način doprineli su njihovom kognitivnom razvoju.

Očeva interakcija s detetom takođe može da utiče na detetovo društveno ponašanje.

Ova studija otkrila je i da na društveno ponašanje deteta utiče interakcija oca i deteta. Budite prisutni u životu svog deteta jer igra u dvorištu ili u zatvorenom može da nam pomogne da ostvari bolju komunikaciu sa spoljnim svetom. Osim toga, vaše dete može postati aktivnije, piše Bored Panda.

Komentari (0)
Loading