Devojčica (4) iz BANJALUKE umrla je u kolima jer su je roditelji ostavili ZAKLJUČANU satima: Evo šta se događa u TELU DETETA koje ste ostavili samo u AUTU

Vesti 01.08.2021 14:55 1

Juče je preminula četvorogodišnja devojčica koju su ostavili zaključanu u automobilu parkiranom na suncu, dan pre toga u Poreču je pronađeno dvoje dece u teškom stanju jer su ih roditelji ostavili u kolima da odu u šoping, a samo nekoliko meseci ranije, uhapšen je otac iz Vranja koji je ostavio dete u automobilu jer je išao u kladionicu

Devojčica (4) iz BANJALUKE umrla je u kolima jer su je roditelji ostavili ZAKLJUČANU satima: Evo šta se  događa u TELU DETETA koje ste ostavili samo u AUTU

Shutterstock

Crna statistika je neumoljiva i jasno pokazuje da roditelji sve češće po vrelim letnjim danima ostavljaju svoju decu zaključanu u automobilu dok obavljaju poslove po gradu, ne sluteći da to može da dovede do najstrašnijeg ishoda. 

Četvorogodišnja devojčica preminula je juče u automobilu u selu pored Banjaluke, zato što je satima bila zaključana u kolima. Kako navode Nezavisne novine,  dete je satima bilo u kolima koja su bila parkirana na suncu. Beživotno telo deteta, rođenog u Nemačkoj, su pronašli juče oko 16:30.

Podsećamo da je samo dan ranije u petak 30. jula, 19:30 u Poreču pronađeno dvoje maloletne dece i pas koji su bili takođe zaključani u automobilu sa zatvorenim prozorima. Dve devojčice su hitno prebačene u bolnicu, a protiv roditelja će biti pokrenuta optužnica da su počinili kažnjeno delo "povreda detetovih prava" i još jedno kažnjeno delo "ubijanje ili mučenje životinja" objavila je PU Istarska

Još jedan takav tragičan slučaj dogodio se 7. juna u Kninu, kada je u automobilu pronađeno mrtvo telo petogodišnjeg dečaka. Otac je mislio da ga je ostavio u vrtiću i otišao na posao, ostavivši dete u kolima. 

A  prošle godine uhapšen je S. M. (45) iz Vranja, jer je ostavio u kolima dvogodišnju ćerkicu bez nadzora puna tri sata da bi otišao u kladionicu. 

Dakle, jezivo, da jezivije ne može biti. Da li je moguće da su roditelji toliko nemarni i neodgovorni i da ne razmišljajući o životu svog deteta, na plus 40,  ostavljaju decu u svojim vozilima gde ona umiru u teškim mukama. 

Šta se dešava detetu kada ostane samo u automobilu?

Deca doživljavaju toplotni udar, koji može da ošteti njihove vitalne i moždane funkcije. Ako je temperatura napolju 26 stepeni za 10 minuta u ugašenom, zatvorenom autu može dostići 32 stepena, a za 30 minuta i do 45 stepeni.

-Međutim, po velikim vrućinama temperatura u autu se može popeti i na 50 stepeni za samo par minuta. Ništa ne znači i ako je auto parkiran u hladu kada su napolju visoke temperature. Kod dece temperatura tela raste tri do pet puta brže nego kod odraslih, jer je kod njih slabija termoregulacija tela. Deca se preznojavaju zakopčana u sedištima i zaključanim autima. U tim situacijama temperatura im može rasti, kao i puls, postaju nemirna, zbunjena, postepeno počinju da osećajuvrtoglavicu, glavobolju, te postaju letargični, pa ubrzo padaju u nesvest - kaže dr Jelena Jovanović, pedijatar.

Prema podacima Nacionalne administracije za sigurno putovanje, od 1998. do 2016. godine čak 700 dece umrlo je u kolima od srčanog udara nastalog usled velike toplote u automobilu. Od njih 700, 376 dece je zaboravljeno u kolima od strane vozača ili roditelja.

Komentari (1)
Loading
Majka
03.08.2021 14:07

Verujem da je tim roditeljima tesko i da se kaju i da nisu to namerno uradili, ali ako vam Bog podari dete ono mora da vam bude uvek na prvom mestu...zaboravlja se prethodni zivot...Roditelji odu na more sa decom i suncaju se uzivaju, a dte im se udavi...ljudi su potpuno odlepili!!