Mnogo žena je ubijeno iz ISTOG razloga: Nakon samo godinu dana braka izgubila je ŽIVOT zbog zatupele TRADICIJE!

Vesti 26.06.2022 10:30 0

Samo godinu dana nakon venčanja, Vismaia Nair pronađena je mrtva u kupatilu porodične kuće svog muža na jugozapadu Indije, u državi Kerala.

Mnogo žena je ubijeno iz ISTOG razloga: Nakon samo godinu dana braka izgubila je ŽIVOT zbog zatupele TRADICIJE!

Shutterstock

U Indiji je tradicija davanja miraza zabranjeno pre više od 60 godina.

Međutim, društvo ne poštuje zakon, a nedovoljan ili nedostatak miraza uzrok je smrti hiljada žena.

Jedna od žrtava ove okrutne tradicije u junu bila je 24-godišnja Vismaia Nair


U početku policija nije sumnjala da je smrt 24-godišnje studentkinje pod sumnjivim okolnostima. Tada je njena porodica podnela žalbu po onome što je opšte poznato kao zakon "smrti zbog miraza".

Prema indijskom krivičnom zakoniku, gore navedena odredba dozvoljava krivično gonjenje osoba koje su uzrokovale smrt ili samoubistvo žene tokom prvih sedam godina braka. Kako se miraz uklapa u sve ovo?

Miraz je u Indiji bio zabranjen pre više od 60 godina, ali praksa se nastavlja, ne samo u ruralnim i tradicionalnijim područjima zemlje. Država Kerala - gde je Nair umrla - ima jednu od najvećih stopa pismenosti i za muškarce i za žene. 

 

 

Uprkos oštrim kaznama, praksa doniranja miraza i dalje je čvrsto ukorijenjena u lokalnom društvu. Smatra se suštinskim delom braka. 

U 2019. godini u zemlji je registrovano preko 7.000 pritužbi pod odredbom "smrti zbog miraza". Od 3.516 optužnica podignutih 2019. godine, samo 35,6 odsto dovelo do osude. Stručnjaci kažu da porodicama može biti teško da dokažu da je uznemiravanje miraza dovelo do smrti žene.

Aktivisti kažu da veliki broj slučajeva pokazuje da su pravila na snazi veoma neefikasna.

Vismajin brat , Vijith Nair, objašnjava da suprug te žene, Kumar, nije bio zadovoljan automobilom koji je dobio kao miraz.

- Dali smo mu dobar automobil, ali to ga nije sprečilo da zahteva veći i skuplji model.

Kumar je navodno bio osramoćen zbog automobila i nezadovoljan mirazom svoje supruge, koji je između ostalog uključivao i određenu količinu zlata.

Ženin brat je objasnio da su kao porodica želeli da njegova sestra ima finansijsku stabilnost.

- Dali smo za nju sve što smo zaradili radeći i očevu ušteđevinu preko 20 godina. Želeli smo da joj osiguramo bezbednost. Prošla je samo godina dana, a mi smo je izgubili - kaže mladin brat, a prenosi ofeminin.pl .

U junu su još dve porodice iz Kerale podnele prijavu o smrti svojih ćerke po takozvanoj "smrt zbog miraza".

Nekoliko dana nakon Nairine smrti, premijer Kerale , Pinaraii Vijaian , osudio je praksu miraza na Tviteru.

- Kao društvo, moramo da reformišemo postojeći bračni sistem. Brak ne može biti demonstracija društvenog statusa i bogatstva porodice. Roditelji moraju shvatiti da varvarski sistem miraza degradira žene na nivo robe. Moramo se odnositi prema ženama bolje - istakao je Vijaian.

 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading