"Naučite dete da kupi slobodu": Zvuči surovo, ali neke MAME kažu da je ovo najbolji način da "ukrotite" decu

Vesti 07.12.2021 18:44 0

Većina majki ima veliki problem kada treba da kazni dete. Iako su svesne da dete treba da nauči da se ponaša, mnoge majke brzo odustaju od bilo kakvog kažnjavanja kada vide da je dete nesrećno i depresivno. Zato postoji ovaj način da dete "odradi" kaznu, nauči lekciju i usput se malo zabavi

"Naučite dete da kupi slobodu": Zvuči surovo, ali neke MAME kažu da je ovo najbolji način da "ukrotite" decu

Shutterstock

Kreativne mame su za portal "Love to Know" navele sledeće metode "kažnjavanja" koje deca mogu da odrade i to bez suza: 

Kućni poslovi pa nagrada

Svakog jutra, dok traje kazna, promenite lozinku za internet, potom na jednom papiru napišite koji sve kućni poslovi moraju da se odrade kako bi se "otključala" lozinka. Deca će sa zadovoljstvom da odrade ove "misije" kako bi dobila nagradu, a usput će naučiti da se sve ovo dešava zbog neprimernog ponašanja.

Na primer, napišite na papiru: namesti krevet, složi odeću u ormar, izbaci đubre iz sobe.. Pa doći kod mame za šifru.

Izlazak iz "zatvora"

Ako je vaše dete prekršilo neko pravilo i sada je u kazni, ali vas svako veče pita da li sme da izađe napolje i vidno tuguje jer je "zarobljeno" u kući, postoji kreativno rešenje.

Mame preporučuju da od ovoga isto napravite igru koja se zove "izađi iz zatvora". Pravila su jednostavna, napravite kartice na kojima ćete odštampati zadatke i broj bodova koje zadatci nose, takođe morate napraviti i listu pravila i koliko bodova nosi svaki prekršaj, pa kad dete želite da izađe iz kazne može da odradi određene zadatke i "kupi" svoju slobodu. 

Na primer, ako dobije jedinicu u školi ta kazna će da nosi 300 poena, ako ostane napolju duže nego što ste se dogovorili to je 150 poena. Dete potom može da odradi sledeće zadatke koji nose određene poene i na taj način izađe iz kazne. Može svaki dan da pere sudove i da dobije po danu 45 poena, da briše prašinu za 20 poena ili da pegla veš 75 poena.  

Uz ova dva kreativna načina kažnjavanja vaše dete će da nauči određenu lekciju, a kazna će proći brže i sa manje suza i durenja.

Komentari (0)
Loading