Večita DILEMA nežnijeg pola: Da li su silikoni štetni za dojenje?

Vesti 20.08.2021 21:00 0

Saznajte da li su silikoni prepreka dojenju

Večita DILEMA nežnijeg pola: Da li su silikoni štetni za dojenje?

unsplash.com

Devojke koje se odlučuju za estetsku korekciju grudi gotovo uvek se raspituju i o tome da li će nakon takvog zahvata moći da doje. One koje se u tom periodu nisu interesovale za dojenje, kasnije kada postaju majke, u nedoumici su i ne znaju da li i na koji način silikoni u grudima mogu da utiču na dojenje. 

Doktor hirurške medicine iz Amerike navodi da trudnice ne bi trebale da odustanu od dojenja.

Po njegovim rečima, implanti u dojkama ne utiču ni na koji način na dojenje, jer implanti ne utiču na funkciju mlečne žlezde, niti na njene mlečne kanaliće. 

Silikoni i dojenje: istraživanja potvrđuju da nema uticaja na oblik grudi

Pacijentkinje koje se odluče za estetsku korekciju dojki pomoću silikona često postavljaju pitanje kako će izgleda njihove grudi sa implantima posle dojenja. Pre svega postoji zabrinutost u vezi mogućeg opuštanja dojki nakon dojenja.

Veoma detaljna studija nedavno objavljena u Americi dokazuje da nema značajne razlike u fiziološkom izgledu običnih i grudi sa implantima nakon dojenja. Naime, studija je obuhvatila 120 pacijentkinja koje su nakon ugradnje implanata ostale u drugom stanju. Polovina ispitanica je dojila svoju decu, dok je druga polovina hranila decu veštački pripremljenim mlekom. Nakon godinu dana od porođaja, njihove dojke su merene i tada je dokazano da su razlike u obliku, veličini i teksturi grudi dve ispitivane grupe statistički beznačajne.

Večita DILEMA nežnijeg pola: Da li su silikoni štetni za dojenje?

unsplash.com

 

Da li će se izgled grudi promeniti posle dojenja?

Zanimljiva studija obavljena je u SAD i obuhvatila je 120 pacijentkinja sa implantima koje su kasnije ostale trudne. Jedna polovina je bebe hranila veštačkom hranom, a druga je dojila. Godinu dana po porođaju ili po prekidu dojenja rađena su merenja dojki i – nije bilo statistički značajne razlike u obliku i veličini grudi kod žena koje su dojile u odnosu na one koje nisu.

Zaključak studije je da sve promene koje se grudima dese tokom trudnoće, porođaja i dojenja, posledica su same trudnoće, a ne nastaju zbog mehaničkog akta dojenja. Dojke se povećavaju zbog porasta nivoa hormona koji uzrokuju povećavanje mlečnih žlezda i početak laktacije. Kad se delovanja hormona prekinu i njihov nivo se vrati na normalu (porođaj, prekid dojenja) grudi se smanjuju i opuštaju, nestaje njihov volumen, a zaostaje višak kože.

Utehe radi, sve studije koje su se bavile oblikom grudi tokom trudnoće i dojenja, pokazale su isto, bilo da su grudi sa implantima ili bez njih. 

Komentari (0)
Loading