Žene su SREĆNIJE bez MUŽA I DECE?! Da li se slažete sa ovom BRUTALNIM istraživanjem?

Najžena Vesti 16.12.2021 18:30 1

Paul Dolan, profesor bihevioralnih nauka na Londonskom univerzitetu, rekao je da najnoviji podaci pokazuju da tradicionalni načini koji su se koristili za merenje uspeha nisu povezani sa srećom

Žene su SREĆNIJE bez MUŽA I DECE?! Da li se slažete sa ovom BRUTALNIM istraživanjem?

unsplash.com

Mnogi su nagađali, ali sada je nauka potvrdila: neudate i žene bez dece su najsrećnija grupa u populaciji. Imaju veću verovatnoću da imaju duži životni vek od svojih vršnjaka koji su u braku i koji odgajaju decu, smatra vodeći stručnjak za ispitivanja sreće.

Paul Dolan, profesor bihevioralnih nauka na Londonskom univerzitetu, rekao je da najnoviji podaci pokazuju da tradicionalni načini koji su se koristili za merenje uspeha nisu povezani sa srećom – posebno sa podizanjem dece i brakom, prenosi Stil. 

“Postoje jako dobra longitudinalna istraživanja kojima smo dobili čvrste rezultate, ali ću učiniti svima medveđu uslugu i samo ću reći: ako si muškarac, verovatno bi trebalo da se oženiš; ako si žena, bolje nemoj.”

Žene su SREĆNIJE bez MUŽA I DECE?! Da li se slažete sa ovom BRUTALNIM istraživanjem?

Pexels

 

 

On objašnjava da se muškarci u braku “smiruju”.

"Manje rizikujete, zarađujete više novca na poslu i živite malo duže. Ona, sa druge strane, to mora da trpi, i umire ranije nego da se nikada nije udavala.

Najzdravija i najsrećnija populaciona podgrupa su žene koje se nikada nisu udavale niti imale decu”, rekao je Dolan. U svojoj najnovijoj knjizi, Dolan prilaže dokaze koji pokazuju povezanost zadovoljstva i nezadovoljstva sa brakom.

Druge studije koje su se bavile ispitivanjem finansijskih i zdravstvenih prednosti braka za muškarce i žene u proseku, po njegovom mišljenju, se mogu pripisati emocionalnoj podršci, zbog koje se oženjeni ljudi osećaju sigurnije kada rizikuju ili kada imaju problema sa zdravljem.

Međutim, Dolan kaže da kod muškaraca postoji više zdravstvenih prednosti od braka, jer preduzimaju manje rizika. Na zdravlje žena brak uglavnom nije uticao, pri čemu su udate žene srednjih godina bile izložene većem riziku od fizičkih i mentalnih bolesti nego njihove neudate vršnjakinje.

Uprkos prednostima života bez dece za žene, Dolan kaže da postojeći narativ koji nameće mišljenje da su brak i deca znakovi uspeha dovode do proširenja stigme koja može dovesti do toga da se neke neudate žene osećaju nesrećno.

“Vidite slobodnu ženu od 40 godina koja nikada nije imala decu – "Bože, kakva šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati onog pravog i sve će se promeniti". Ne, možda će upoznati pogrešnog muškarca i to će se promeniti. Možda će sresti tipa koji je čini manje srećnom i zdravom i pre će umreti.”

Pišite nam u komentarim vaše utiske! 

Komentari (1)
Loading
Cokica
21.12.2021 06:02

Istina,najsrećnijije su zene bez obaveza