Danas je SVETI PANTELIJA: Sve što ste odlagali, danas započnite, ali ako sretnete nekog u crkvi obavezno uradite jedno

Naj žena Vesti 09.08.2021 07:54 0

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona, u našem narodu poznatog i kao Sveti Pantelija

Danas je SVETI PANTELIJA: Sve što ste odlagali, danas započnite, ali ako sretnete nekog u crkvi obavezno uradite jedno

Wikipedia

Prema legendi, Sveti Pantelija je još kao mladić izučio lekarske nauke. Bio je optužen zbog toga što je bio hrišćanin i, kako nije želeo da se odrekne svoje vere, osuđen je na smrt za vreme cara Makcimilijana početkom 4. veka.

Legenda kaže da je na gubilištu Pantelija klekao da se pomoli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali se mač polomio. I nije ga mogao poseći sve dok svetitelj nije završio molitvu i sam rekao da je spreman.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije

Ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to! Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Slično, valja se da se ovog dana krene na put! Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Takođe, danas se održava jedan od najvećih vašara u Srbiji. Po tradiciji, svake godine održava se u Jagodini.

Komentari (0)
Loading