Kako naučiti decu HIGIJENI? Igre koje će vam pomoći da mališani razviju dobre navike

K.Ć Vesti 19.12.2021 14:46 0

A svi znamo da je pranje ruku ili zuba više od čistoće – briga o higijeni je i najbolja zaštita od razvoja bakterija i infekcija. Imamo nekoliko saveta kako da naučite vaše dete da kroz igru shvati važnost higijene

Kako naučiti decu HIGIJENI? Igre koje će vam pomoći da mališani razviju dobre navike

Shutterstock

Lična higijena je očigledna stvar za nas odrasle. Međutim, za decu prljave ruke ne znače ništa više od činjenice da su drugačije boje nego inače.

Dakle, ako vaše dete pobegne i na sam pogled na četkicu za zube ili nerado pere ruke po povratku kući, ovih nekoliko igrica značiće da higijena neće biti povezana samo sa neprijatnom obavezom. Pogledajte kako da se zabavite sa detetom u svakodnevnim aktivnostima.

Pranje zuba sa tajmerom

Pranje zuba nije zabavno za mnoge mališane. Međutim, kada se pravilno nauči, dete će samo posegnuti za četkom. Pre svega, izaberite četkicu koja odgovara uzrastu vašeg deteta. Pored funkcionalnosti, obratite pažnju na njen izgled i pogodnost držanja u malim rukama.

Šareni modeli će biti odlični, a dodatni gedžeti, poput lampice, učiniće pranje zuba privlačnijim. Pripremite i pastu za zube za decu, koja je bezbedna za korišćenje već od prvog zuba. Da bi pranje zuba bio zabavan ritual, nabavite kuhinjski tajmer, na primer, koji izgleda kao jaje.

Pokažite detetu kako da ga navije i recite mu da kad zazvoni može da spusti četkicu za zube i da obriše usta. Ako vaše dete tek počinje svoju avanturu sa samostalnim pranjem zuba, kupite dodatnu četkicu za zube sa kojom će se dete igrati. Predložite detetu da, na primer, opere zube svojim omiljenim medvedićima ili lutkama.

Čiste ruke

Razgovarajte sa detetom o tome kada je vreme da operete ruke. Možete pripremiti kartice sa slikama različitih situacija, kao što su šetnja, igranje na igralištu, jelo, pripremanje hrane, igranje sa svojim ljubimcem ili korišćenje toaleta. Ako želite da naviknete dete da pere ruke, uzmite ravnu plastičnu posudu ili plitku činiju i u nju sipajte malu količinu mlake vode. Takođe, pripremite malo tečnog sapuna, mali peškir i omiljene igračke vašeg deteta. Pokažite detetu kako da pere ruke, ali i da "okupa" svoje igračke, a zatim ih osuši peškirom. Ova jednostavna igra će naučiti vaše dete kako da koristi sapun i da samostalno pere ruke.

Kutak za starije dete

Ako želite da naučite dete da koristi šolju, vredi imati poseban kutak za njega, najbolje u kupatilu. U nju stavite nošu, stalak za toalet papir, pripremite dve-tri omiljene knjige, vlažne maramice i nekoliko pelena ili čistih gaćica. Vaš mališan će se postepeno navikavati na ovaj kutak. Možete podstaći svoje dete da pokuša, na primer, da samostalno skine pampers i sedne na nošu. Omiljena lutka će vam pomoći - pokažite detetu kako plišani meda koristi šolju, zatim se briše i pere ruke. Deca najbolje uče oponašanjem, pa će ova igra vašem detetu biti ne samo zanimljiva, već i zaista poučna.

 

Komentari (0)
Loading