Umro je u NAJGORIM MUKAMA sa 40 kilograma: Život Patrika Svejzija nije bio nimalo lak, supruga ga je TUKLA i MALTRETIRALA do poslednjeg dana

Vesti 14.09.2022 15:40 0

Preminuo je na današnji dan pre 14 godina, od bolesti koja je odnela poznate ličnosti kao što su Marinko Madžgalj, Marinko Rokvić i Merima Njegomir - raka pankreasa

Umro je u NAJGORIM MUKAMA sa 40 kilograma: Život Patrika Svejzija nije bio nimalo lak, supruga ga je TUKLA i MALTRETIRALA do poslednjeg dana

Profimedia

Najveći zavodnik osamdesetih, Patrik je krao srca devojaka iz celog sveta, a najviše se snalazio u romantičnim filmovima gde je pokazivao svoju nežnu stranu.

Odrastanje Patrika Svejzija

Rođen je u Hjustonu davne 1952. godine, 18-og avgusta. Njegova majka Džesi Vajn bila je po zanimanju instruktorka plesa, koreograf i direktorka baletske škole, a otac mu je bio veliki inženjerski crtač.

Patrik je od malih nogu pohađao časove plesa. Iako je od malena razvio ljubav prema baletu iako su ga vršnjaci u školi stalno zadirkivali zbog bavljenja tim plesom, za koji su smatrali da je ženski, nije se mnogo obazirao. Svejzi je inače odgajan kao rimokatolik.

U srednjoj školi, Patrik je počeo da se bavim malo ozbiljnijim sportovima, kao što su fudbal i plivanje. Bio je odličan u školi, pa je kasnije mogao da bira koji će koledž da upiše, ponuđena mu je čak i stipendija za gimnastiku i ples. Na kraju je upisao Univerzitet u Hjustonu jer je želeo da svoju karijeru posveti gimnastici, ali se ubrzo predomislio i prešao na ples. Učlanio se u plesnu grupu i krenuo na turneju po Sjedinjenim Američkim Državama.

Brilijantna flmska karijera Svejzija praćena problemima sa alkoholom

Prilikom jednog plesnog nastupa Patrik je povredio koleno i morao je da odustane od svog sna. Kako je povreda bila ozbiljna, završio je čak i na operacionom stolu. Nakon što je shvatio da je sa tim delom života završio, odlučio je da uzme stvar u svoje ruke i da postane glumac. Krenuo je karijeru u lokalnom pozorištu i posle pune tri godine rada na sebi i na svom glumačkom umeću, njegove predstave su postale najposećenije i najomiljenije kod ljudi u to vreme.

Kada ga je Holivud primetio, dao mu je prvo da glumi u niskobudžetnim filmovima koji nisu imali baš neki slavni uspeh.

1981. godine pojavio se u jednoj epizodi TV serije "M. A. S. H.", a 1984. godine imao je zapaženu ulogu u filmu "Crvena zora".

Malo bolju ulogu u filmu "Prljavi ples" je dobio 1987. godine kada je tumačio lika po imenu Džona Kastla. Film je postigao ogroman uspeh i stekao kultni status u svetu Holivuda. To je bila njegova odskočna daska za dalju karijeru.

Umro je u NAJGORIM MUKAMA sa 40 kilograma: Život Patrika Svejzija nije bio nimalo lak, supruga ga je TUKLA i MALTRETIRALA do poslednjeg dana

Tanjug/Ap

 

Interesantno je da je Patrik dobio ovu ulogu jer je sjajno plesao, a pre njega uloga je bila ponuđena Val Kilmeru koji ju je odbio, dok je Bili Zejn nije dobio jer nije znao dobro da igra.

Najbolja njegova uloga se desila malo kasnije, početkom dvadesetih godina gde je delio platno sa legendarnom Vupi Goldberg i Demi Mur i filmu "Duh". Film je kritički prošao odlično, a doživeo je i ogroman komercijalni uspeh zaradivši preko petsto miliona američkih dolara širom svetskih bioskopskih blagajni.

Patrik je posle te uloge postao svetski poznati glumac u koga je više od 80 odsto devojaka širom sveta bilo ludo zaljubljeno. Tih dvadesetih je nastavio da niže uspehe u filmovima kao što su "Point Break" i "Father Hood".

Svejzijevo dobro poznavanje plesa pomoglo mu je oko dobijanja uloga, a uglavnom su likovi koje je tumačio imali neke veze sa plesom. Iako je na početku karijere uglavnom glumio u romantičnim filmovima, kasnije je počeo da dobije i uloge u nešto zahtevnijim trilerima.

1994. godine zapao je u krizu kada mu se sestra ubila. Kako nije mogao da se izbori sa svime što se dogodilo, odao se alkoholu. Iste godine odlazi prvi put na rehabilitaciju kako bi mogao da nastavi da se bavi glumom.

Poslednji film koji je snimio devedesetih bio je "Crni pas" premijerno prikazan 1998. godine u kojem je tumačio lik Džeri Kruza. Baš tih godina Svejzi je počeo ponovo da pije i imao je velikih problema sa alkoholom zbog čega dve godne nije snimao filmove. On je se i prijavio na kliničku rehabilitaciju u jednom centru kako bi prevazišao krizu.

Umro je u NAJGORIM MUKAMA sa 40 kilograma: Život Patrika Svejzija nije bio nimalo lak, supruga ga je TUKLA i MALTRETIRALA do poslednjeg dana

Profimedia

 

Prvi film koji je snimio nakon dolaska sa rehabilitacije bio je "Zauvek Lulu" gde mu je partnerka bila sjajna Melani Grit, a nakon toga dobija ulogu u naučno fantastičnoj drami pod nazivom “Doni Darko” u kojem je imao sporednu ulogu.

Privatan život Patrik Svejzija

Patik se 12.jun.1975. godine oženio sa prelepom Lisom Niemi i sa njom proveo 34. godine. Upoznali su se kada je Svejzi imao samo 18 godina, a Niemi je bila 14 godina starija od njega, a pohađala je časove plesa kod njegove mame.

U jednom intervjuu koji je poznati glumac dao 2008. godine rekao je o svojoj supruzi:

- Ona je bila moja inspiracija kada sam pisao pesmu "She's like the wind".

 

 

Ne tako davne 1989. godine on je za jedne novine rekao malo više o svojoj tamnoj strani:

- Uvek sam se osećao nekako drugačijie, ali sam se plašio dublje da pogledam. Plašio sam se šta ću pronaći. To je razlog zašto sam počeo da izučavam Budizam, išao na psiho terapije, ušao u Sajentologiju i praktikovao meditacije. Pokušavao sam da podržim tu stranui svoje ličnosti. Ali. znate, u Teksasu to ne postoji. 

O odnosu sa suprugem tek se saznalo kada se on razboleo. On je navodio da je bio u kućnom pritvoru, a supruga Niem se prema njemu ponašala veoma nasilno i varala ga je na svakom koraku. Umro je u najgorim mukama, u prljavštini i jakim bolovima.

Ove šokantne optužbe izneo je jedan od najbliskijih prijatelja zvezde "Prljavog plesa".

Svejzi je preminuo 2009. godine u 57. godini posle bitke s rakom pankreasa. Situaciju mu je u zadnjim mesecima života otežala njegova žena Lisa, koja je dozvolila da glumac spadne na samo oko 40 kilograma, a čak je branila njegovoj majci i prijateljima da ga posete.

- Voleo ju je svim srcem, ali to je stvarno bila veza ljubavi i mržnje. Ona bi ga tukla, a on bi tukao zidove i nameštaj. Svađali su se, a znali su da unište hotelske sobe, automobile… Bila je to nasilna veza - kazao je njegov prijatelj koji optužuje udovicu za zanemarivanje supruga.

O Svejziju se brinuo i njegov brat Don, ali kako nije mogao sve da postigne i kada odne na posao ili na poslovni put, Patrik je bio prepušten na milost i nemilost Lise.

- Lise ne bi bilo satima, a kada bi Don došao, našao bi brata kako leži u mokraći i fekalijama jer nije mogao sam da ustane - naglasio je prijatelj.

Patrikova prijateljica iz detinjstva Šarlota Stivens rekla je da je nagovarala glumca da ostavi suprugu s kojom se oženio 1975, ako ni zbog čega drugog, onda zbog silnih afera za koje je znala i porodica i prijatelji.

Dva meseca pre Patrikove smrti Lisa, koja danas ima 62 godine i ponovno se udala, ostavila je porodicu bez teksta kad je svima zabranila da viđaju i posećuju glumca, uključujući i njegovu majku Petsi.

U vreme smrti imao je samo 40 kilograma što pokazuje koliko ga je ova bolest iscrpela.

Mnoge poznate ličnosti odale su počast sjajnom glumcu, a glumica Dženifer Grej povodom njegove srmti izjavila je: - Patrik je bio retka i predivna kombinacija sirove muškosti i neverovatne otmenosti. Predivan i jak, bio je pravi kauboj nežnog srca. Bio je neustrašiv i uvek je snimao opasne scene, zato me nije čudilo što se tako hrabro i dostajanstveno borio protiv raka.

Komentari (0)
Loading