Ko je bila "KRALJICA MAJKA"? Mrzela je princezu Dajanu, a Hitler ju je nazvao "najopasnijom ženom u Evropi"

K.Ć Vesti 27.12.2021 14:18 1

Nazvana je moćnom pokretačkom silom koja pomaže da se popularnost britanske krune zadrži na veoma visokom nivou. Ko je bila Elizabet Boves-Lion? Zašto joj se nije dopala princeza Dajana?

Ko je bila "KRALJICA MAJKA"? Mrzela je princezu Dajanu, a Hitler ju je nazvao "najopasnijom ženom u Evropi"

Wikipedia

Elizabet Boves-Lion je rođena 4. avgusta 1900. godine, kada je ustoličena sama kraljica Viktorija . Rođena je u plemićkoj kući. Njen otac je bio Klod Bouz-Lajon , lord od Glamisa, koji je 1904. postao grof od Stratmora i Kinghorna. Njena majka, Sesilija Nina Kevendiš-Bentink , bila je najstarija ćerka velečasnog Čarlsa Kevendiš-Bentinka, unuka trećeg vojvode od Portlanda. Bila je očevidac vladavine Edvarda VII, Džordža V, Edvarda VIII , njenog muža Džordža VI i ćerke - danas poznate kao kraljica Elizabeta II .

Ko je bila

Wikipedia

 

Ljubitelji sudbine britanske kraljevske porodice pamtiće je i kao skandaloznu i osobu sa prilično bogatom biografijom. Majka kraljice Elizabete Druge i dalje izaziva velike emocije, a štampa se neumorno podseća na čuvene događaje na kraljevskom dvoru u kojima je ona bila protagonista. Naravno, najemotivnija stvar je i dalje činjenica da je - za razliku od miliona podanika - mrzela princezu Dajanu .

Zvanično, Elzbieta potiče iz plemićke porodice. Pre nekoliko godina, u biografiji posvećenoj kraljici majci, Kolin Kembel je sugerisao da je vrlo verovatno da je krunisana glava ... ćerka kuvara . Kraljevska porodica se nikada nije pozivala na takve spekulacije, smatrajući ih nedostojnim njihove pažnje. Ali to nije zatvorilo usta ogovaračima koji su godinama spekulisali o zamršenoj genealogiji kraljevske porodice.

Rodno mesto Elizabet Boves-Lion takođe nije sasvim izvesno. London je zvanično u dokumentima, ali je 1937. aristokrata napisala i parohiju Svih Svetih u Saints Paul's Valden kao mesto krštenja. Jedno je sigurno – čak i bez toga što su je zvali kuvarovom ćerkom, Elizabet nikada nije smela da posumnja da će ona ili neko od njenih najmilijih sesti na tron Velike Britanije.

Ko je bila

Wikipedia

 

Kada je bila dete, zvali su je "piksi" ili "srećna šaljivdžija". Imala je posebnu vezu sa svojim najmlađim bratom Davidom. Omiljena igra braće i sestara bila je „odbijanje osvajača“. Često su posetioce porodične kuće Glamis dvorca dočekivali slapovima hladne vode koja se slivala sa prozora iznad ulaznih vrata . Tvrdili su da „brane kulu od neprijatelja“.

Tokom godina, Elizabeta se sprijateljila sa princezom Marijom, jedinom sestrom vojvode od Jorka Alberta. Bila je čak i deveruša na venčanju sa grofom od Harevooda. Tada ju je primetio brat njene najbolje drugarice. Albert je bio toliko očaran Elizabetom da ju je zamolio da se uda za njega. Ali je odbila njegovu ponudu... dva puta zaredom . Autorka njene biografije navodi da se „plašila da više nikada neće moći slobodno da misli, govori i deluje kako bi zaista trebalo“.

Ko je bila

Wikipedia

 

Princ je jasno stavio do znanja da ne može zamisliti da bi se mogao oženiti bilo kojom drugom ženom. Kaže se da je čak i njegova majka ubedila da je Elizabeta bila "jedina devojka za udaju." Boves-Lion nije imala izbora nego da konačno prihvati Albertovu prosidbu u januaru 1923. Tri meseca kasnije udala se za princa na velikoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji. Elizabeta je postala deo kraljevske porodice, ne sluteći da će jednog dana postati kraljica.

Kada je kralj Edvard VIII abdicirao u decembru 1936. da bi se oženio Volis Simpson, njegov brat princ Albert se plašio preuzimanja prestola i navodno je čak razmišljao da odustane od svoje uloge. Supruga ga je ubeđivala da mora da se žrtvuje zarad zemlje i tradicije. Podržala ga je i u borbi protiv govorne mane – karakterističnog mucanja . „Da nije bilo njih, danas ne bi bilo kraljevske porodice kakvu poznajemo“, primetio je biograf kraljice majke.

Ko je bila

Wikipedia

 

Elizabeta i Albert su krunisani 12. maja 1937. Tako su se supružnici, koji su cenili privatnost i obično držali po strani, našli u centru dešavanja cele zemlje. Njihova nepretencioznost učinila ih je miljenicima naroda.

I pre nego što su postali kraljevski par, 21. aprila 1926. godine, rodila im se prva ćerka, Elzbieta Aleksandra Marija. Ubrzo je stigao i ministar unutrašnjih poslova kako bi se uverio da je sledeći prestolonaslednik zapravo dete kraljevske porodice . Bila je to poslednja poseta ovog tipa u istoriji kraljevske porodice. Četiri godine kasnije, 21. avgusta 1930. godine, rođena je druga ćerka Elizabete i Alberta, Malgožata Roža. Bilo je to prvo kraljevsko dete rođeno u Škotskoj u više od 300 godina. Rođenje ćerki učvrstilo je odnos između Elizabete i Alberta. Vojvotkinja je bila najveća podrška i podrška svom mužu.

Kada je izbio Drugi svetski rat, Adolf Hitler je nazvao Elizabetu „najopasnijom ženom u Evropi“. Dok je većina Londonaca evakuisala grad, kraljica i njen muž ostali su u prestonici da ispune svoju dužnost. Mnogi od preživelih nikada nisu zaboravili ljubaznost i hrabrost kraljevskog para. Elizabeta je obilazila bombardovana mesta kako bi podigla moral stanovnika . Želela je da pokaže da se kraljevska porodica ne može slomiti.

- Skoro mi je bilo drago što smo pogođeni - rekla je nakon bombardovanja Bakingemske palate. - Sada se bar osećam kao da mogu da gledam ljude pravo u lice - rekla je ona. Tokom vazdušnih napada bombe su pale na palatu ukupno devet puta. Po završetku rata položaj kraljevske porodice bio je jači nego ikad.

Ko je bila

Wikipedia

 

U februaru 1952, kralj Džordž VI je umro od raka pluća, gurnuvši svoju porodicu i podanike u veliku žalost. Nakon njegove smrti, Elizabet je kupila zamak Mej na krajnjem severu Škotske kako bi bila sama. To je bio jedini dom koji je ikada stekla. Nakon što se njena ćerka popela na presto, Elizabetu su od milja zvali Kraljica Majka. Kao udovica nastavila je da obavlja reprezentativne dužnosti, a posebnu brigu vodila je o Elizabeti II, koja ju je pripremala za novu, odgovornu ulogu.

Kraljica majka je provela poslednje godine svog života posvećujući se raznim strastima. Posebno je volela balet, umetnost i konjske trke. Nije oklevala da troši novac da proširi svoju kolekciju slikarskih remek-dela Moneovim delima ili da kupuje sve nove i nove primerke za svoju ergelu. Volela je i skupi viski, koji je nazvala tajnom dugovečnosti.

Komentari (1)
Loading
zora
27.12.2021 20:40

Koje gluposti ima na ramenima, podsecaju me na ono sto smo mi stavljali na kljuceve ormana. Drugo, vise mi lici na Svabicu.