Na današnji dan, SVET je ostao bez NAJLEPŠE glumice SVIH vremena: Zauvek ćemo je pamtiti kao ikonu stila, a jedan cvet nosi baš njeno ime!

Vesti 20.01.2022 11:10 0

Odri Hepbern je preminula na današnji dan 1993. godine u 63. godini života

Na današnji dan, SVET je ostao bez NAJLEPŠE glumice SVIH vremena: Zauvek ćemo je pamtiti kao ikonu stila, a jedan cvet nosi baš njeno ime!

Printscreen/Youtube

Odri Hepbern ostaće upamćena kao model, humanitarac i slavna glumica. U blistavoj karijeri odigrala je više od 30 uloga, a imala je samo  24 godine kad je osvojila Oskara za ulogu u filmu "Praznik u Rimu" (1953).

Odri je rođena  4. maja 1929. godine u Briselu, pod imenom Odri Katlin Raston. Otac Odri Hepbern je  rođen u Českoj ali mu je poreklo bilo britansko, dok je majka Ela Van Hemstra iz druge loze u Holandiji.

Početkom Drugog svetskog rata Odrino školovanje u Engleskoj moralo se prekinuti. Majka, u strahu za bezbednost odvela je ćerku u Holandiju, koja je u tom periodu bila neutralna, ali ih teškoće ni tamo nisu zaobišle. Tokom nemačke okupacije Holandije, Odri je privremeno dobila ime Eda Van Hemstra, kako ne bi svojim britanskim imenom ne bi privlačila  pažnju okupatora.

Ubrzo je nastavila školovanje i  krenula na časove baleta, ali je i volontirala  neko vreme u bolnici lečeći ranjene vojnike, među kojima i budućeg producenta u čijem filmu će kasnije imati ulogu.

Međutim, prodicu je u to vreme zadesila i nestašica hrane, pa su, kako bi preživele jele  zgnječene listove lala i travu zapečenu u hleb. Odri je bila u to vreme neuhranjena, ali je to doprinelo i njenom mršavom izgledu po kom je ceo život bila prepoznatljiva.

Međutm, ona je ceo život bila kritična prema sebi, pa je želela da ima veće grudi i manja stopala, a malo je onih koji znaju da je nosila broj 43.

Uloge u filmovima su joj donele pet nominacija za Oskara, a za nastup u filmu „Praznik u Rimu“ nagrađena je Oskarom za najbolju glumicu 1953. godine. Tu nagradu je samo nekoliko trenutaka kasnije zaboravila u toaletu. Legendarna uloga, po kojoj će ostati upamćena je uloga u filmu "Doručak kod Tifanija". Režiiser je želeo da ulogu odigra Merlin Monro, ali je ona odbila.

Godine 1988. postala je ambasador za UNICEF, , a pomagala je gladnima i siromašnima na području Latinske Amerike, Afrike i Azije. To će raditi sve do kraja života 20. januara 1993. godine.

Odri Hepbern je pedesetih godina bila verena za Džejmsa Hensona, a  kasnije  se udavala  dva puta, za glumca Mela Ferera i italijanskog doktora Andrea Dotija. Iz braka sa Fererom ima sina Šona, dok iz braka sa Dotijem ima sina Luku. Starila je dostojanstveno i u šezdesetim je i dalje biila prelepa.

Na današnji dan, SVET je ostao bez NAJLEPŠE glumice SVIH vremena: Zauvek ćemo je pamtiti kao ikonu stila, a jedan cvet nosi baš njeno ime!

Profimedia

 

 

Početkom devedesetih je otkrila da ima neku vrstu raka na slepom crevu. Operisala se u Los Anđelesu, ali joj to nije pomoglo. Tri godine pre njene smrti, vrsta belih lala je  dobila ime u čast njene filmske karijere i humanitarnog rada u UNICEFU. 

Komentari (0)
Loading