Kraljica Elizabeta je pre SEDAM decenija krstila ovog SRBINA: On je jedan od 30 njenih kumova, a na Fejsbukuje podelio još NEVIĐENU zajedničku fotografiju

K.Ć Vesti 08.09.2022 20:00 1

Kraljica Elizabeta II nas je danas napustila u 96. godini života

Kraljica Elizabeta je pre SEDAM decenija krstila ovog SRBINA: On je jedan od 30 njenih kumova, a na Fejsbukuje podelio još NEVIĐENU zajedničku fotografiju

Tanjug/Ap

Kraljica je preminula u zamku Balmoral u Škotskoj gde je bila pod medicinskim nadzorom prema savetu lekara.

Kraljica je poslednji put viđena u javnosti kada je ove nedelje primila odlazećeg premijera Borisa Džonsona i novu premijerku Liz Tras. Izgledala je prisebno, ali krhko i koristila je štap tokom audijencije Tras u utorak.

Nakon nasleđivanja prestola 6. februara 1952, Elizabeta je postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona. Njeno krunisanje održano sledeće godine je bilo prvo koje je prenošeno na televiziji.

Elizabeta II umrla je danas u 96. godini, a njeno kumče na Fejsbuku ponosno podsetilo javnost da ga je krstila britanska kraljica.

- Moja kuma Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta krstila me je zajedno sa svojim ocem, njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu - napisao je na Fejsbuku naš prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (76).

 

 

Na sajtu "Town and country" piše da je prestolonaslednik rođen u Londonu kršten u Vestminsterskoj opatiji, a da je odrastao u egzilu u Velikoj Britanije. Napominje se da je on i potomak kraljice Viktorije pa je u srodstvu sa članovima britanskog dvora.

Na listi ljudi koje je krstila Elizabeta ima 30 imena, a među njima su i Lejdi Virdžinija Meri Elizabet Ficroj, ćerka Hju i En Ficroj, vojvotkinje od Graftona i Kristofer Abel Smit, sin Henrijete, ledi Abel Smit i Aleksandera Abela Smita.

Kada je Aleksandar II Karađorđević 2017. u Beogradu ženio sina Filipa, očekivao se dolazak britanske kraljice, ali je ona bila sprečena da prisustvuje svečanosti.

Kuma na venčanju Filipa i Danice Karađorđević (pre braka Marinković) bila je prestolonaslednica Švedske Viktorija, a među gostima je bila i Sofija od Grčke, bivša španska kraljica i majka španskog kralja Filipa VI.

Prestolonaslednik je sina Filipa dobio sa bivšom suprugom, Marijom da Glorijom od Orleana i Bragance, princezom od Brazila i Portugala, sa kojom ima i sinove Aleksandra II (Filipov brat blizanac) i Petra. U braku je sa princezom Katarinom Karađorđević.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Хјкк
08.09.2022 21:47

Дакле престолонаследник је протестант.