NAJVEĆE FILMSKE NESREĆE U ISTORIJI: Ovi glumci su svoje živote izgubili na snimanju!

K.Ć Vesti 16.02.2022 18:26 0

“Vrana”, “Mračni vitez”, “Plaćenici 2”, “Top Gan” samo su neki od bioskopskih hitova koji će ostati u senci najveće filmske nesreće

NAJVEĆE FILMSKE NESREĆE U ISTORIJI: Ovi glumci su svoje živote izgubili na snimanju!

Printscreen/Youtube

Filmska zvezda Alek Boldvin slučajno je ubio direktorku fotografije Halinu Hačins i povredio reditelja Džoela Souzu pištoljem za rekvizite tokom snimanja filma “Rust” (Rđa). Mada bi Holivud trebalo da bude fabrika snova, na snimanjima se često dešavaju najveće filmske nesreće i nezgode, a u najtragičnijim slučajevima čak su i ljudske žrtve.

Čak i sa ogromnim budžetima i uprkos poslovičnoj sigurnosti, ponekad se dešava nešto neočekivano. Mada filmske produkcije slede mnogobrojne propise, koji osiguravaju sigurnost glumaca i članova tima, sami glumci ponekad se nađu u situaciji da čak i najmanja greška može brzo da postane kobna tokom snimanja opasnih scena.

Neke greške se javljaju u stvarnim kaskaderskim tačkama, dok se druge javljaju u naizgled običnim situacijama. Prvi takvi slučajevi datiraju skoro stotinu godina unazad, kada je 1928. snimljen film “Nojeva barka”. Ovog puta, međutim, predstavljamo najveće filmske nesreće u kojima su greške na snimanju i nesrećni raspleti dovodili do fatalnih posledica.

Vrana (1994)

Brendon Li ubijen je na snimanju filma „Vrana“

Kritički hvaljen film, adaptacija kratke priče Džejmsa O’Bara “Vrana”, koju je režirao Aleks Projas, govori o čoveku koji ustaje iz groba da bi se osvetio. Godinu dana posle njegove smrti, rok muzičaru Eriku Drejvenu (Brendon Li) tajanstvena vrana dala je život i snagu. Erik se svojim sposobnostima sveti ubicama koji su ubili njega i njegovu verenicu.

Mešavina humora i borilačkih veština učinila je Lija kultnom figurom, zahvaljujući kojoj je trebalo da postane superzvezda, ali je nakon tragičnog razvoja događaja, zapravo, postao besmrtan. Jedna pogrešna procena koštala ga je života.

Za scenu u kojoj jedan od likova puca iz pištolja, gde se u filmovima obično koriste lažni meci, tim je umesto toga upotrebio pravi metak, verujući da nema opasnosti jer je uklonjen barut. Nažalost, patrona je ostala pričvršćena tako da je prilikom ispaljivanja igla pištolja ispalila metak u cev pištolja. Snimak Erikove smrti sačuvan je za kraj produkcije kako bi Li mogao da provede poslednje dane produkcije bez mnogo šminke.

Međutim, kada je došlo vreme da zlikovci ispucaju ćorke u Lija, deo metka pogodio je Lija u stomak i povredio njegovu kičmenu moždinu. Li je brzo odveden u bolnicu, gde ni lekari više nisu mogli da mu pomognu. Sin nesrećnog pokojnog majstora borilačkih veština Brusa Lija, koji je umro u 32. godini, izgubio je život sa samo 28 godina, na snimanju filma po kojem se proslavio.

Top Gan (1986)

“Top Gan” je romantični akcioni film koji je bio jedan od najvećih hitova sredine osamdesetih, i koji je među zvezde odveo Toma Kruza, koji je u filmu igrao pilota Maverika.

Za izvođenje akrobacija iz vazduha korišćeni su pravi i iskusni piloti. Iako su piloti bili obučeni profesionalci i preduzeli su sve mere predostrožnosti da posada bude što bezbednija, letenje je povezano sa nizom opasnosti sa kojima se akteri svakodnevno suočavaju. Pilot Art Šol, koji je na setu izvodio jedan od rotirajućih manevara, slučajno je srušio avion.

Zona sumraka (1983)

Dok je snimao Landisovu scenu u Vijetnamu, glumac Vik Morov izgubio je život u padu helikoptera koji mu je odsekao glavu. Istom prilikom, stradalo je i dvoje dece, koja su statirala. Landis i četiri člana tima kasnije su optuženi po dve tačke za ubistvo iz nehata i nezakonito zapošljavanje dece. Posle javnog suđenja, gde su snimci sudara prikazani sudu, porota je zaključila da Landis nije očekivao da je scena opasna, pa je sve optužene proglasila nevinim.

Skakač (2008)

Naučno-fantastični triler “Skakač” iz 2008. je priča o mladiću sa neverovatnom sposobnošću teleportacije i njegovim avanturama da pobegne iz kandži grupe verskih fanatika koji ovu moć vide kao zlo.

Film, koji je režirao Dag Liman (“Gospodin i gospođa Smit”), sadrži niz akcionih i kaskaderskih scena. Tokom snimanja dogodila se tragična nesreća. Scenograf Dejvid Riči je pomagao da se demontira veštački zid od peska i kamenja, kada se na njega srušio veliki komad. Riči je odmah poginuo, a još jedan član tima je povređen u ovoj bizarnoj nesreći.

Plaćenici 2 (2012)

U drugom akcionom herojskom filmu, koji je predvodio Silvester Stalon, visokobudžetnu produkciju zasenila je tragedija koja je koštala života kineskog kaskadera Kun Liua, koji je poginuo na sceni eksplozije čamca. Scena je snimljena na jezeru Ognianovo u Bugarskoj, a u nesreći je teško povređen član ekipe Nuo Sun.

U julu 2012, Liuovi roditelji su podneli tužbu protiv Millenium/Nu Image, kao i protiv koordinatora kaskadera Čeda Stahelskog, optužujući ga da je nepromišljeno organizovao, planirao, inscenirao, napravio, režirao, trenirao, koordinisao i na drugi način pripremao i izvodio trik upotrebom eksploziva i drugih sličnih ultra opasnih aktivnosti u gumenom brodu radi izazivanja eksplozije, čime je Liu povređen, i da je time prouzrokovao njegovu smrt. Uprkos tragediji, film je uspešno stigao na velika platna 2012. godine.

Mračni vitez (2008)

Još je u vazduhu pitanje da li je nastavak filma Kristofera Nolana o Betmenu iz 2008. godine, koji je nagrađen Oskarom, doveo do toga da Hit Ledžer nenamerno uzme smrtonosnu dozu tableta za spavanje. Ledžer je Oskara dobio posthumno, a tehničar za specijalne efekte Konvej Viklif je preminuo na snimanju jedne od opasnih scena.

Novozelanđanin se vozio na zadnjem sedištu terenskog vozila, kada je naleteo na drvo. U trenutku udesa, nagnuo se kroz prozor dok je držao kameru i snimao drugi automobil. Zadobio je smrtonosne povrede nakon što vozač automobila nije uspeo da skrene za 90 stepeni i umesto toga je velikom brzinom udario u drvo, zbog čega je Viklif izgubio život.

Kvaka 22 (1970)

Većina ljudi zna termin “Kvaka 22” iz hvaljenog romana Džozefa Helera. Knjigu su za film iz 1970. adaptirali režiser Majk Nikols i scenarista Bak Henri. Film nije naišao na dobar prijem i možda je poznatiji po nesreći na setu.

Snimatelj i koreditelj Džon Džordan morao je da amputira nogu na snimanju filma o Džemsu Bondu “Samo dvaput se živi” 1967. godine, kada mu je helikopter teško povredio nogu. Tri godine kasnije, međutim, rizik ga je ponovo koštao života. Bio je u avionu preblizu otvorenih vrata dok je snimao scenu. Kada je prošao drugi avion, uvukao ga je kroz vrata i oterao u smrt jer nije bio vezan pojasom.

Nestali za 60 sekundi 2. deo (1989)

Majstor filmova o saobraćajnim nesrećama Tobi Halicki je očigledno želeo da nastavak njegovog kultnog filma iz 1974. bude veći i bolji. Nažalost, nije doživeo završetak filma. Godine 1989, dok je režirao i producirao još jedan film, Halicki se srušio u sceni sa vodotornjem dok se na njega srušila 43-metarska konstrukcija zbog pokidanog kabla i polomljenog telefonskog stuba.

Halicki je nameravao da snimi scenu u kojoj je traktorska prikolica udarila u automobile, a zatim se zabila u vodotoranj, ali pošto je to bio opasan podvig, lokalni zvaničnici pokušali su to da zaustave. Ali Halickom, koji je takođe glumio u filmu, bilo je dozvoljeno da izvede taj poduhvat tek nakon što je dobio 8 miliona dolara osiguranja, a istovremeno je osećao da su gradski zvaničnici tu samo da mu zagorčaju život. Rimejk sa Anđelinom Džoli i Nikolasom Kejdžom snimljen je 2000. godine, prema originalu Halickog.

Povratak musketara (1989)

Ovaj film iz 1989. je slobodna adaptacija romana Aleksandra Dumasa “Dvadeset godina kasnije” i sadržao je niz neobičnih akcionih scena, uključujući mačevanje, pucanje i jahanje. Tokom scene na konju, britanski glumac Roj Kinir, najpoznatiji po ulozi oca Veruke Salt u filmu “Vili Vonka i fabrika čokolade”, nezgodno je pao tokom snimanja scene jahanja.

54-godišnji glumac zadobio je prelom karlice i preminuo je sutradan u španskoj bolnici od komplikacija. Filmski režiser Ričard Lester bio je toliko šokiran nesrećom da je doneo tešku odluku da više nikada ne snima filmove, piše slovenački portal 24UR.com.

Komentari (0)
Loading