Očajnički je pokušavao da SPASE svoju VOLJENU: Bili su NAJSLAVNIJI i NAJVOLJENIJI holivudski par, brak im je bio prava idila dok se nije dogodila užasna TRAGEDIJA!

K.Ć. Vesti 17.03.2022 14:47 0

Jedan od najpoznatijih, najomiljenijih i beskrajno zaljubljenih parova zlatnog doba Holivuda

Očajnički je pokušavao da SPASE svoju VOLJENU: Bili su NAJSLAVNIJI i NAJVOLJENIJI holivudski par, brak im je bio prava idila dok se nije dogodila užasna TRAGEDIJA!

Profimedia

Kada je avion kojim je glumica putovala srušio se na stene u Nevadi, Klarka su morali da drže silom da ne bi bežao po planinama u očajničkom pokušaju da spase svoju najdražu ženu.

Klark Gejbl je stekao nadimak "Kralj" zahvaljujući kreacijama na ekranu koje je stvorio. Obično je igrao uloge ljubavnika, uticajnih i moćnih muškaraca. Kralj je takođe reč koja je savršeno definisala njegov način postojanja - smisao za humor i samopouzdanje je odisalo iz njega. Posebno ga pamtimo po ulozi Reta Batlera u „Prohujalo sa vihorom“, gde se od voljene oprostio nezaboravnim rečima „Draga moja, nije me briga“. Ali on to ne bi uradio u stvarnom životu, jer je svoju ljubav stavio iznad svega.

Njihova nežnost bila je poznata u Holivudu. Kada su se posvađali, poslao je bele golubice u njenu garderobu u znak izvinjenja. Kerol Lombard, zadivljujuća, visoka plavokosa žena i jedna od najplaćenijih glumica svog vremena, bila mu je savršena partnerka, kako na ekranu, tako i u privatnom životu.

Očajnički je pokušavao da SPASE svoju VOLJENU: Bili su NAJSLAVNIJI i NAJVOLJENIJI holivudski par, brak im je bio prava idila dok se nije dogodila užasna TRAGEDIJA!

Profimedia

 

Kerol je po mnogo čemu bila ispred svog vremena, ali najviše od svega nije imala nikakve veze sa krotkom američkom domaćicom. Opisujući svoju mladost, opisana je kao „bezbrižni dečak“ – u mladosti je odgajana među braćom i predano se bavila sportom. Igrala je tenis, odbojku, plivala i trčala. Sa 12 godina, reditelj Allan Dvan ju je primetio dok je igrala bejzbol sa prijateljima. Godinama kasnije, pomenuo je da je izgledala kao "slatki dečak". Sa njim je počela njena filmska karijera. Filmski kritičar Dejvid Tomson je jednom napisao da se "Kerol nije zajebavala ni sa čim i bila je poznata po tome što je naglas pričala o tome" - bez obzira da li je to bila rasprava sa njenim mužem ili Alfredom Hičkokom. Zvali su je "domaćica Holivuda" jer je organizovala briljantne žurke, prisustvovali su predstavnici visokog društva, ne samo iz filmskog sveta. Odustala je od svog intenzivnog, zabavanog načina života kada je započela svoju romansu sa Klarkom Gejblom. Više se okrenula prirodi, počela da peca i zaljubila se u bridž.

Očajnički je pokušavao da SPASE svoju VOLJENU: Bili su NAJSLAVNIJI i NAJVOLJENIJI holivudski par, brak im je bio prava idila dok se nije dogodila užasna TRAGEDIJA!

Profimedia

 

Kada je Kerol upoznala Klarka, on je već bio prava filmska zvezda. U jednom od intervjua priznao je da je od svojih obožavateljki dobio preko pet hiljada predloga za brak. Bio je popularan, ali svojoj jedinoj ljubavi je ostao veran.

Najpoznatiji je bio po ulozi Reta Batlera u "Prohujalo sa vihorom". Batlerove reči "Iskreno, draga moja, nije me briga", Američki filmski institut prepoznao je kao najupečatljiviji citat u istoriji američke kinematografije.

Majka njegovog uspeha bila je Džozefin Dilon, koja je bila 20 godina starija od njega, koja je primetila Klarkov talenat, ali i njegove nedostatke – uklj. problemi sa zubima. Platila mu je vađenje zuba (bilo je neophodno zbog parodontalne bolesti), poklonila mu novi osmeh i platila časove pevanja i držanja. Na ovaj način stvorila je jednog od najpoznatijih holivudskih ljubavnika.

Klark i Kerol upoznali su se dok su radili na filmu Ben Hur: Priča o Hristu iz 1925. godine. Profesionalni putevi povezivali su ih, između ostalog, sa na snimanju filma "No Man of Her Own", ali su tek 11 godina nakon prvog susreta odlučili da izađu na sastanak. Još uvek oženjen Riom, Frenklin Gejbl se zaljubio u Kerol Lombard i ubrzo je ta veza nazvana „romansom veka”. I pre razvoda, bili su prisutni na prijemima i najvažnijim događajima zajedno.

Po raskidu njegove prethodne veze, Gejbl i Lombard su se venčali u Arizoni, a odmah po povratku organizovali su konferenciju za novinare kako bi sa fotoreporterima i novinarima podelili informacije o braku. Svi su brujali o njima. Pre nego što se Gable razveo, spekulisalo se da li će par biti trajno u braku. Kada su se, posle izvesnog vremena nastojanja da se zvanično predstave svetu kao muž i žena, oduševili su svet. Holivud je dobio svog kralja i kraljicu. Mediji su ih voleli. Rado su delili sitnice iz privatnog života, iako su svoje obožavaoce uvek ostavljali u nedoumici.

Očajnički je pokušavao da SPASE svoju VOLJENU: Bili su NAJSLAVNIJI i NAJVOLJENIJI holivudski par, brak im je bio prava idila dok se nije dogodila užasna TRAGEDIJA!

Profimedia

 

Nakon venčanja, par je odlučio da se preseli iz grada. Nisu napustili Kaliforniju, ali su kupili prelep ranč Encino. Vodili su pravu farmu, uzgajajući svoje voljene konje, kao i kokoške i druge domaće životinje, koje su sami čuvali. Uprkos dvogodišnjim naporima, nisu uspeli da dobiju dete. Možda im je samo trebalo više vremena koje im nije dato - kada je Kerol imala samo 33 godine, dogodila se tragedija.

Nakon što su se Sjedinjene Države pridružile Drugom svetskom ratu krajem 1941. godine, Kerol Lombard se aktivno uključila. Dok se vraćala sa putovanja, na kojem je prikupila 2 miliona dolara u korist ratnih Amerikanaca, njen laki avion se srušio u planine. Glumica je umrla momentalno, zajedno sa svim ostalim putnicima. Po svemu sudeći, jedan od razloga što je zvezda odlučila da koristi laki avion, umesto da se vrati kući kopnom, kao i ostatak ekipe, bila je... ljubomora na svog supruga. Gejbl je u to vreme radio na snimanju filma „Naći ću te svuda” sa Lanom Tarner, o čijoj lepoti su pisali savremeni mediji.

Kada je Klark Gejbl dobio informaciju o padu aviona, odmah je pojurio ka vratima i hteo lično da ode u planine kako bi pokušao da je spase. Za tragediju je saznao iz telegrama koji je poslao producent Edi Maniks. Ipak, i dalje je verovao da je uspela da preživi, a informacija da je njeno telo identifikovano bila je poražavajuća za njega. Na mestu nesreće pronađena je Kerolina minđuša, koju je Klark pretvorio u ogrlicu i dosledno je nosio do poslednjeg dana. Svedoci koji su bili sa njim kada je objavljena vest o Kerolinoj smrti, više puta su se prisećali njegovog jecanja i ponavljanih reči da ne želi da se vraća u praznu kuću.

Očajnički je pokušavao da SPASE svoju VOLJENU: Bili su NAJSLAVNIJI i NAJVOLJENIJI holivudski par, brak im je bio prava idila dok se nije dogodila užasna TRAGEDIJA!

Profimedia

 

 

Na kraju, glumac se ne samo vratio u Encino, gde je proveo ostatak života, već je izlečio slomljeno srce i ponovo se zaljubio. Bio je oženjen dva puta - prvo za bivšu englesku manekenku Silviju Ešli, kojom se oženio 7 godina nakon Keroline smrti. Međutim, nakon nekoliko meseci prijatelji su znali da ona nije prava žena za njega. Klark, koji je živeo na selu, uživao je u lovu, pecanju i domaćoj hrani. Nije znala ni da isprži kajganu, a manekenkina omiljena zabava bile su zabave sa snobovskim članovima visokog društva. Brojni sukobi među supružnicima bili su znak glumcu da je, kako je rekao, „nesrećan u braku”. Međutim, posle rođendana se potpuno uverio. Žena je htela da ga iznenadi njegovim omiljenim jelima, ali je umesto toga (uz pomoć neveštog kuvara) poslužila nejestiva jela – predmet sprdnje gostiju. Klark se zaključao u svoju sobu i tamo proveo nekoliko sati, govoreći svom prijatelju da je sigurno bio pijan kada je zaprosio. Par se razveo nakon 3 godine braka.

Klark Gejbl je definitivno voleo lepe žene. Posle brzog razvoda, imao je prolaznu aferu sa Grejs Keli, ali je odlučio da se trajno poveže sa još jednom ikonom tadašnjeg kanona lepote. Ispostavilo se da mu je manekenka Kej Sprekles srodna duša.

Spojile su ih zajedničke strasti, ali i porodični život. Kej, koja je na dan venčanja sa zvezdom imala 39 godina, već je bila majka dvoje dece. Klark je voleo njene sinove, ali je želeo i svog potomka. Manekenka je brzo zatrudnela, ali je zbog lekova doživela pobačaj i pala u komu. Suprug je tada odlučio da napravi pauzu u karijeri i posvetio se brizi o Kej. Na kraju su ponovo uspeli - Kej je u 44. godini na testu videla željene dve linije, nosila je dečaka Džona. Nažalost - i ovde se dogodila tragedija. Kada je Kej bila trudna sa Džonom, Klark Gejbl je umro od srčanog udara. Željeni sin rođen je nakon njegove smrti.

Iako je Kej Sprekles iskreno volela Klarka i nikada se više nije petljala sa drugim muškarcem, a znala je da ona nije njegova najveća ljubav. Nakon Klarkove smrti, odlučila je da njen muž bude sahranjen na groblju Forest Lavn Memorial Park u Kaliforniji, zajedno sa svojom prvom ženom, Kerol Lombard.

Komentari (0)
Loading