Princ Vilijam i Kejt Midlton dobili zabranu: Na samom početku KRALJEVSKE turneje izbio je ozbiljan incident!

K.Ć. Vesti 20.03.2022 12:47 1

Kejt Midlton i princ Vilijam započeli su dugo očekivanu turneju ovog vikenda u čast platinastog jubileja Elizabete II

Princ Vilijam i Kejt Midlton dobili zabranu: Na samom početku KRALJEVSKE turneje izbio je ozbiljan incident!

Tanjug/Ap

Međutim, na samom početku posete naišli su na probleme. Ljudi u okrugu Toledo u Belizu protivili su se poseti monarha. „Ne želimo da slete na našu zemlju“, rekao je britanskim medijima predstavnik Indijan Krika Sebastijan Šol. Portparol Kensingtonske palate potvrdio je da je raspored posete izmenjen zbog "delikatnih pitanja".

Poseta Kejt Midlton i princa Vilijama Karibima (tačnije Beliz, Bahami i Jamajka) jedno je od najvažnijih kraljevskih putovanja ove godine. Budući kralj i kraljica trebali su da posete Komonvelt (Komonvelt je tradicionalni engleski pojam za političku zajednicu osnovanu zbog opšteg dobra) povodom platinastog jubileja Elizabete II. Egzotična putovanja predstavnika kraljevske porodice uvek privlače veliku pažnju medija. Nedelju dana, Vilijam i Kejt će biti u pratnji britanskih akreditovanih novinara kako bi izveštavali o pojedinačnim događajima organizovanim u okviru Kraljevske turneje.

Princ Vilijam i Kejt Midlton dobili zabranu: Na samom početku KRALJEVSKE turneje izbio je ozbiljan incident!

EPA

 

Međutim, kraljevski par još uvek nije sleteo na ciljnu rutu i već je naišao na probleme. Ispostavilo se da Vindsori nisu dobrodošli u Beliz.

Na rasporedu putovanja u Beliz bila je i poseta farmi kakaoa Akte'il Ha u Indijan Kriku. Međutim, ova tačka je promenjena, što je zvanično potvrdila Kensingtonska palata.

- Možemo potvrditi da je zbog delikatnih problema u Indijan Kriku poseta preusmerena na drugo mesto. Dalji detalji će biti dostavljeni u dogledno vreme - rekao je portparol Palate.

Informaciju je potvrdio i zvaničnik vlade Belizea koji je rekao da je „farma Indijan Krik bila jedna od lokacija koje se razmatraju” i da je „druga lokacija izabrana za predstavljanje kakao industrije na Kraljevskoj turneji”.

O čemu se zapravo radi? Zajednice Indijan Krika u okrugu Toledo ne žele da princ Vilijam i Kejt Midlton dođu kod njih.

- Ne želimo da slete na našu zemlju. Mogu da slete bilo gde, ali ne kod nas - predstavnik Indijan Krika Sebastijan Šol rekao je novinarima Dejli Mejla.

Mnogo uzbuđenja izazvala je i informacija o sletanju kraljevskog helikoptera na lokalni fudbalski teren, koja navodno nije prethodno dogovorena sa domaćinima.

Kako prenosi „Gardijan” na lokalnom TV Kanalu 7, naglašeno je da ova stvar ima dublji razlog. Pretpostavlja se da se zasniva na pitanju prava na zemljište, koje datira iz vremena kolonijalizma. Beliz (ranije poznat kao Britanski Honduras) je stekao nezavisnost 1981. Pripada Zajednici nacija. Šef ove države je Elizabeta II.

Princ Vilijam i Kejt Midlton dobili zabranu: Na samom početku KRALJEVSKE turneje izbio je ozbiljan incident!

Tanjug/Ap

 

U stranoj štampi pojavili su se kritički glasovi o Kraljevskoj turneji po karipskim zemljama. Posebno što se u tom regionu sveta veruje da je to možda pokušaj da se male države koje pripadaju Zajednici nacija ubede da ne idu putem Barbadosa, koji je nedavno postao republika (iako je ostao u organizaciji).

Prema rečima predstavnika organizacije Vindrush i mnogih stručnjaka iz regiona, Velika Britanija treba da aktivno pomaže nacijama da prekinu veze sa monarhijom, a ne da ih ubeđuje da ostanu.

- I dalje imamo pravne i ekonomske veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom, što otežava nezavisnost zemlje kao što je Jamajka. Ova godina je prilika da razmislimo: da li želimo da budemo republika i šta to znači? Ako je Jamajka odlučila da se odvoji iz Velike Britanije na engleskom govornom području Kariba mogli smo da vidimo domino efekat -  primetio je aktivista Vindrusha Patrik Vernon.

Komentari (1)
Loading
za predsednika
20.03.2022 14:05

Kejt ista Marinika.