PREMINULA MEDLIN OLBRAJT Provela je detinjstvo u Beogradu, a Srbe nikad nije uspela da zavoli!

K.Ć Vesti 23.03.2022 19:45 1

Umrla je Medlin Olbrajt, prva žena državni sekretar SAD, koja je pomogla u vođenju spoljne politike Zapada nakon Hladnog rata. Imala je 84 godine

PREMINULA MEDLIN OLBRAJT Provela je detinjstvo u Beogradu, a Srbe nikad nije uspela da zavoli!

EPA

Njena smrt je potvrđena u mejlu upućenom osoblju Olbrajt Stounbridž grupe, globalne strateške firme koju je osnovala Olbrajtova.

Bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Medlin Olbrajt ostala je u Srbiji upamćena kao nemilosrdna žena. Kako je ona jedan od najglasnijih zagovornika bombardovanja Jugoslavije i nezavisnosti Kosova, ovo ime u našoj zemlji se i danas izgovara sa gorčinom, a njeni postupci su još neobičniji kada se u obzir uzme njena celokupna životna priča.

Medlin Olbrajt je rođena 15. maja 1937. godine u Pragu kao Marija Jana Korbelova. Ime koje je dobila po tetki nije se dugo zadržalo, pošto ju je baka prozvala Madlen, a svi su je, dok je bila mala, zvali Medlinka. Novo ime, Medlin, zvanično je uzela prilikom odlaska na školovanje u Švajcarsku.

U Pragu je provela samo nekoliko nedelja, nakon čega je zbog oca Josefa Korbela, koji je bio je ataše za štampu pri ambasadi Čehoslovačke u Beogradu, prvu godinu života, pred sam Drugi svetski rat, provela u glavnom gradu Jugoslavije.

Njeni roditelji su zavoleli Beograd i pokušavali su da nauče jezik kako bi mogli da se sporazumeju sa ljudima, a Josef je bio pristalica jugoslovenske demokratske opozicije koja se suprotstavljala monarhiji. Josef je, kako je Olbrajtova pisala u svojoj autobiografiji “Praško proleće – lična priča o sećanju i ratu 1937-1948″ još tada uvideo postojanje etničkih rivalstava koja će ponovo izaći na videlo tokom sukoba na Balkanu devedesetih.

Josef i Ana su se najviše družili sa Vladimirom Ribnikarom, izdavačem “Politike”, čija je supruga Jara bila Čehinja. Ipak, Olbrajtova je “pljunula” na ovo prijateljstvo u intervjuu za “JuEsEs Tudej”, ispričavši da njen otac nije hteo da ona ide u školu sa komunistima, zbog čega ju je poslao u Švajcarsku.

 

Komentari (1)
Loading
Nenad
23.03.2022 20:07

Da Bogda joj bila teska zemlja kao Srbija koliko nam.zlo nanela nikad mira nemala na onom svetu.