Rok je UVREDIO ženu Vila Smita zbog ALOPECIJE: Ona može da pogodi BILO KOJI deo tela, a evo kako da se prepozna NA VREME

Vesti 28.03.2022 09:30 0

Vil Smit je udario Krisa Roka na dodeli Oskara jer se našalio na račun njegove žene, koja ima bolest zbog koje joj je opala kosa

Rok je UVREDIO ženu Vila Smita zbog ALOPECIJE: Ona može da pogodi BILO KOJI deo tela, a evo kako da se prepozna NA VREME

Profimedia

 

Ovogodišnja dodela Oskara definitivno će ostati upamćena po šamaru Vila Smita, koji je udario Kris Roka jer se grubo našalio sa bolešću njegove supruge. Džejdi Pinket Smit, supruga Vila Smita, 2018. godine je otkrila da ima problem sa alopecijom.

- Stigla sam do tačke na kojoj mi ne preostaje ništa drugo nego da se smejem, priznala je u video klipu, pokazujući deo na glavi koji je ostao bez kose za samo jedan dan. Svi znate da se borim sa alopecijom. Pogledajte ovu liniju ovde, samo se pojavila. Biće teško prekriti je, pa sam pomislila kako treba svima da je pokažem i objasnim odmah šta je, da mi kasnije ne biste postavljali pitanja u vezi sa tim - objasnila je tada u snimku na Instagramu.

 

 

- Moraću da se obrijem, kako ljudi ne bi mislili da sam imala operaciju na mozgu ili nešto slično. Alopecija i ja postajemo prijatelji - izjavila je Džada u videu.

Podsećamo, Vil Smit je udario Krisa Roka na dodeli Oskara jer se našalio na račun njegove žene upravo zbog njene bolesti.

Rok se, dok je najavljivao jednu od nagrada, našalio na račun izgleda Vilove supruge, Džejde Pinket-Smit. Džejda već nekoliko godina nosi vrlo kratku kosu jer je 2018. dobila dijagnozu alopecije. Ova bolest izaziva opadanje kose, a Džejda je hrabro govorila o tome kako je gubitak kose uticao na nju i kako ga neće prikrivati perikama.

Rok je UVREDIO ženu Vila Smita zbog ALOPECIJE: Ona može da pogodi BILO KOJI deo tela, a evo kako da se prepozna NA VREME

Profimedia

 

Alopecija se može dogoditi bilo gde na telu, ali se najčešće događa na glavi i to više kod muškaraca. Uzroci mogu biti nasledni, medicinski ili usled promene hormona. Postoji i alopecija koja se događa zbog čestog zatezanja kose i frizura koje je oštećuju. Džejda je javno govorila o bolesti i strahu, kao i terapiji koja joj nije pomogla.

- Prvi put kada sam počela da gubim kosu, bila sam prestravljena. Tuširala sam se i u ruci su mi ostajali čitavi pramenovi kose. O Bože, zar ja to ćelavim? Tresla sam se od straha. Zato sam se ošišala i nastaviću da nosim kratku kosu - rekla je Džejda koja zbog ove autoimune bolesti dobija injekcije steroida, ali je sama priznala da joj "baš i ne pomažu".

Uzroci alopecije?
  • uzimanje nekih lekova, 
  • poremećaj rada štitne žlezde, 
  • operacije i postoperativna stanja, 
  • povišena temperatura, 
  • neuhranjenosti, 
  • uzimanja kontraceptivnih pilula, 
  • trudnoća ili porođaj.

Opadanje kose od stresa je još jedan razlog. Obično može da pređe u potpunu ćelavost, mada se može pojaviti jače opadanje kose.

Žene retko sasvim oćelave i njima se kosa više proređuje. Krivac za to mogu biti, pored naslednog faktora i svega navedenog i hormoni. Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika i višak muških hormona u većem su riziku od gubitka kose i pojavljivanja androgene alopecije.

Takođe, žene ponekad same sebi naprave ovu zbrku koristeći previše jake preparate na svojoj kosi i koži glave kao što je prečesto blanširanje. U želji da budu što lepše ne razmišljaju o posledicama. 

Androgena alopecija kod žena se javlja i kod određenih obolenja, kada bolest pogodi neke unutrašnje organe, pa jak pad imuniteta ima uticaj na kožu glave.

Koji su simptomi alopecije?

Alopecija je najčešće asimptomatska, dok neki pacijenti (14%) imaju osećaj pečenja ili svraba po afektiranim zonama. Stanje je nejčešće lokalizovano kada se prvi put javlja, i u 80% slučajeva javlja se samo jedno polje opale kose.

Nema korelacije između broja polja pri prvom javljanju i ozbiljnosti i stepena daljeg opadanja. Areata se javlja najčešće na kapilicijumu, zatim na bradi kod muškaraca i na obrvama. Karakteristična je pojava maznih, blago eritematoznih (boja breskve) ili normalno obojenih alopetičnih polja.

Koliko traje alopecija?

Ne postoji univerzalni odgovor na pitanje koliko će trajati. Na prvom mestu se odnosi na tretman lečenja, pa i na to kako reaguje sam pacijent.

U većini slučajeva dolazi do spontanog poboljšanja i ponovnog rasta kose u roku od par meseci do jedne godine. Ako je gubitak kose veći (više od pola poglavine) manje su šanse da će kosa ponovo izrasti.

Ukoliko se alopecija javlja kao posledica neke bolesti, onda na prvom mestu treba suzbiti sam uzrok bolesti i kosa će verovatno početi da se oporavlja.

 

Komentari (0)
Loading