Brus Vilis više NIKADA neće GLUMITI Konačno je OTKRIVENO od koje bolesti boluje - ovo su razorne posledice!

Vesti 31.03.2022 11:49 0

Porodica Brusa Vilisa obavestila je javnost da se holivudska legenda povlači iz sveta glume

Brus Vilis više NIKADA neće GLUMITI Konačno je OTKRIVENO od koje bolesti boluje - ovo su razorne posledice!

Tanjug/Ap

-Svima onima koji podržavaju Brusa hteli smo, kao porodica, da saopštimo da se on bori sa zdravstvenim problemima i da mu je dijagnostikovana afazija, koja utiče na njegove kognitivne sposobnosti — počinje izjava glumčeve porodice, koju su potpisali njegova supruga Ema Heming, bivša supruga Demi Mur, kao i petoro dece Rumer, Skaut, Talula, Mejbel, Evelin.

Iako se već dugo spekuliše da je zvezda filmova "Peti element", "Dvanaest majmuna", "Pulp Fiction" i drugih kultnih ostvarenja ozbiljno bolestan, tek sad je otkriveno o kojoj je bolesti reč. Između ostalog, ispostavilo se da se ne radi o Alchajmerovoj bolesti niti o drugom obliku demenciji, već naprotiv, o bolesti za koju su mnogi od nas tek sad čuli. Reč je o afaziji.

Šta je afazija?

Afazija je zdravstveno stanje koje rezultira nemogućnošću razumevanja reči i jasne komunikacije, a obično se javlja nakon moždanog udara ili povrede glave. Početak afazije može biti povezan sa bolešću ili tumorom mozga koji uzrokuje degenerativno oštećenje. Lečenje afazije dolazi u obliku govorne i jezičke terapije, gde dijagnozirani mogu naučiti nove načine komunikacije. Postoje različiti obrasci afazije: ekspresivni, sveobuhvatni i globalni.

Simptomi afazije mogu biti sledeći: 

  • nemogućnost govora
  • nemogućnost razumevanja
  • gubljenje mogućnosti čitanja, pisanja, izražavanja, zamene reči...
  • nevoljno iziricanje reči
  • neshvatanje problema u jezičkom smislu

Još neki od simptoma koji mogu pratiti afaziju i svakako su alarm za oprez:

  • gubitak vida (u jednoj strani vidnog polja)
  • problem sa pijenjem, gutanjem ili jedenjem
  • problemi sa memorijom
  • otežana kontrola reakcija, emocija
  • problemi sa disanjem

Bitno je naglasiti da oni koji boluju od ove bolesti  mogu i dalje imati sposobnost da razumeju druge, ali ne moraju nužno da odgovore ili govore sami. Paraliza desne strane ili velika slabost takođe mogu biti rezultat ovog obrasca afazije.

Sa sveobuhvatnom afazijom, takođe poznatom kao tečna ili Vernikova, dijagnozirani mogu imati sposobnost da govore, ali njihove reči mogu izgledati besmisleno. Sposobnost razumevanja govornog jezika je često oštećena i rezultira lošim veštinama razumevanja. Globalna afazija je u osnovi kombinacija to dvoje, što dovodi do ozbiljnih invaliditeta kada je u pitanju izražavanje.

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading